Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Foto: X PeterZerjavicEU

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke SDS je bila izvoljena na mesto enega od desetih podpredsednikov največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP). Kot je napovedala, bo predstavljala “jasno konservativno krilo EPP”

 

Vodja Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu je postal dosedanji vodja Manfred Weber. Njegovo izvolitev je omogočilo 161 od 169 veljavno oddanih glasov. 188 poslancev sicer šteje omenjena politična skupina. Omenjeno skupino pa popolneje tudi 5 evropskih poslancev iz Slovenije.

Po nedavnih evropskih volitvah EPP ostaja največja politična skupina v Evropskem parlamentu, zaradi česar je ta tudi v najboljšem položaju glede pogajanj s preostalimi političnimi skupinami o vodilnih položajih v evropskih institucijah, ki so še naprej v teku.

Med 10 podpredsednikov in podpredsednic EPP se je uspelo uvrstiti evropski poslanki Romani Tomc, ki je za izvolitev prejela 141 od 170 veljavno oddanih glasov. “Zelo sem vesela tega rezultata in zaupanja celotne poslanske skupine”, je povedala Tomčeva po izvolitvi.

Romana Tomc je bila za evropsko poslanko izvoljena leta 2014. Izmed vseh kandidatov za slovenske evropske poslance je na tokratnih evropskih volitvah prejela največ preferenčnih glasov.
Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Ana Gregorič)

Rezultat glasovanja je po besedah Tomčeve pokazal, da imamo izjemno podporo. “To je tudi zato, ker sem v svojem govoru – pa tudi sicer kolegi poznajo moje delovanje – zelo jasno povedala, da želim, da EPP ostane na tisti strani, kjer so ji volivci namenili največ glasov, in da bom jasno konservativno krilo Evropske ljudske stranke,” je po navedbah STA Tomčeva povedala po glasovanju v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.

Ž. N.

vir: nova24tv.si