Fajonova grobo napadla novinarja in letošnjega nagrajenca Združenja novinarjev in publicistov dr. Jožeta Možino

Mag. Dejan Židan in Tanja Fajon, prejšnji in zdajšnja predsednica stranke SD, ponosne naslednice Zveze komunistov Slovenije (vir: arhiv)

Vodilni v stranki SD so od prihoda vlade Janeza Janše v svojo dnevnopolitično retoriko pogosto vključevali pozive k spoštovanju neodvisnega novinarstva in neodvisnih medijev.

V ta namen so v Slovenijo celo pripeljali delegacijo evropskih poslancev, ki je preverjala vladavino prava in očitke o pritiskih na medije, a ugotovila ni nič.

Začuda so v SD na svoje prepričanje o tem, kako politika ne sme posegati v delo novinarjev, pozabili takoj, ko so se razmere na RTVS nekoliko spremenile in so se na nacionalki po nekaterih kadrovskih spremembah pojavili tudi prispevki, ki prikazujejo tudi nekoliko drugačno resnico in razlago dnevnopolitičnih dogodkov, kot so jih vajeni v SD.

Tako je predsednica SD Tanja Fajon ta konec tedna na Twitterju grobo napadla novinarja TV Slovenija in letošnjega nagrajenca Združenja novinarjev in publicistov dr. Jožeta Možina za njegovo prispevek v sobotnem TV Utripu. Zapisala je: “Javni servis = vladni servis @RTV_Slovenija. Sramota! Možina in ekipa. Ni opravičila za uredniško politiko, ki ni deluje več v javnem interesu.”

In kaj je povedal novinar in doktor zgodovinskih znanosti?

Nič posebnega, kar ne bi že vedeli, sicer pa nekaj drugega, kar nam že desetletja razlagajo v SD in njeni pravni predhodnici Zvezi komunistov Slovenije ter je v zadnjih desetletjih prevladovala na RTVS, kjer je SD tudi množično kadrovala.

Možina, sicer doktor zgodovine, je med drugim povedal, da v Dražgošah nikakor ni šlo za junaški boj partizanov proti okupatorju, pač pa da so partizani namesto junaške borbe domačine enostavno prepustili na milost in nemilost Nemcev, ki so nato pobili velik del prebivalstva.

Razkril je tudi, da politično omrežje Milana Kučana pripravlja še eno instant stranko, s katero bi lahko ohranjalo svoj vpliv v družbenih podsistemih, stranko Roberta Goloba.

Predvajal je tudi posnetek Zorana Jankovića, na katerem je ta dejal, da se sodnih postopkov v Sloveniji ne boji, ker je nasprotnik Janeza Janše in mu je slovensko sodstvo naklonjeno.

Okrcal pa je tudi SD, ki se mu nikakor ne uspe izviti iz okov preteklosti in totalitarnosti, s tem ko se je nedavno priklonilo spomeniku Borisa Kidriča, krivcu za številne med in povojne poboje v Sloveniji.

Celotno oddajo Utrip na TV Slovenija si lahko ogledate na povezavi:  RTV 365 (rtvslo.si)

Prepis celotne oddaje pa si lahko preberete na povezavi: Prepis včerajšnje oddaje Utrip lahko preberete na povezavi: Utrip: Odmeva

M. P.