FESTIVAL LENT 2018

Festival Lent bo v letošnji, že 26. izvedbi, od 22. do 30. junija ponudil številne novosti in nadgradnje. Oder bo za razliko od nekdanjih plavajočih odrov Festivala Lent stalen in bo tako omogočal izvedbo kulturnih in drugih prireditev skozi vse leto. Ima površino 900 kvadratnih metrov in ponuja 679 sedišč v parterju (1200 stojišč) ter 2196 sedišč na treh tribunah.

Živahno dogajanje čez dan

Živahno festivalsko dogajanje bo utrip mesta zaznamovalo tudi čez dan. Ob 11. uri dopoldan in 17. uri popoldan se bodo na Poštni in Gosposki ulici ter Grajskem trgu v mestnem središču z izvirno in kakovostno glasbo predstavili domači in tuji glasbeniki.

Plavajoči Glavni oder

Glavna pridobitev letošnjega Festival Lent pa je nedvomno plavajoči Glavni oder, simbol festivala. Novi oder bodo tako krstili baletniki SNG Maribor z baletom Labodje jezero, 22. junija.

Na Glavnem odru bo nastopil tudi največji romski godalni korpus na svetu: simfonični orkester iz Budimpešte – Budapest Gypsy Symphony Orchestra 100 violin (23. junija), 25. junija pa bodo nastopili legendarni Plavi orkestar. Na plavajočem odru bo nastopil tudi Vlado Kreslin z gosti in Tadej Toš, 29. junija pa sledi koncert panonskega mornarja Đorđa Balaševića, ki bo nastopil v akustični izvedbi.

Na Jurčkovem odru bosta med drugimi nastopili Jadranka Juras in Katalena. Na Piše se leto bodo nastopili legendarni Pankrti, na Večerovem odru pa še Goran Bare & Majke, Bad Manners in Uncle Frank.

30 let Folkarta

Častitljivi jubilej Folkarta bo obeležen tudi z razstavo Okno v svet, kjer bodo na ogled najzanimivejši drobci iz bogatega in pestrega mozaika tega največjega slovenskega folklornega festivala in enega izmed vodilnih v Evropi. Razstava bo v Minoritski cerkvi odprta od 22. do 30. junija.

Cene vstopnic?

Festival Lent tudi tokrat ne ponuja zgolj nakupa običajnih vstopnic. Festivalska vstopnica Lenta za 25 EUR (dijaki in študenti 15 EUR) omogoča popolno doživetje devetih festivalskih dni na osmih festivalskih prizoriščih z več kot 80 priložnostmi za druženje in uživanje.

Lenta velja za vstopnico za ogled prireditev na osmih prizoriščih: Glavni oder na Dravi (razen za koncerta Đorđa Balaševića in Plavega orkestra), Sodni stolp, Dvorana Union, Vetrinjski dvor, Mladinin oder, After na Minoritih, SNG Maribor in Lutkovno gledališče.

Lenta prinaša tudi velike popuste pri doplačilu za ogled desetih prireditev z vstopnino (koncert Đorđa Balaševića, namesto 25 EUR za parter in 20 EUR za tribuno, bodo tako imetniki Lente odšteli 15 oz. 10 EUR, za koncert Plavega orkestra pa 5 EUR (redna cena 15 EUR); imetniki Lente doplačajo 5 EUR tudi za komedije Županova micka, Tvoj bodoči bivši mož in Dekliščina (redna cena 15 EUR); za polovico ali več so za imetnike Lente cenejše tudi vstopnice za jazzovske koncerte).

Na voljo pa je tudi dnevna Lenta, ki prinaša enake ugodnosti (popust za nakup vstopnice za plačljivo prireditev istega dne, za katerega velja vstopnica), zanjo pa je treba odšteti 15 EUR.

Program Festivala Lent 2018 najdete na spletni povezavi:

http://www.festival-lent.si/novice/novica/program-festivala-lent-2018-pdf/

K. V.

Foto: festival-lent.si