Finančni minister je dvoživka, ki nakazuje “off shore” destinacijam; denar tudi Vesni Vuković

Podjetje finančnega ministra je nakazalo visok znesek v davčno oazo Belize. Vir: Fotomontaža Demokracija

Podjetje Brio, ki je v 100-odstotni lasti finančnega ministra Klemna Boštjančiča, je leta 2015 nakazalo skoraj 31 tisoč evrov na transakcijski račun družbe, registrirane v srednjeameriški državi Belize, ki je poznana po tem, da je davčna oaza. Še več, poslovni naslov družbe, na katero je bil prenesen denar, je znana  “off shore” lokacija.

Finančni minister je 100-odstotni lastnik podjetja Brio svetovalni center d. o. o. Podjetje je bilo doslej znano kot eno izmed sponzorskih podjetij medija Necenzurirano preko družbe SEEM M. & C, ki ga je leta 2017 ustanovila nekdanja novinarka omenjenega portala in nekdanja generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković. Podjetje Brio je na račun omenjenega podjetja pred državnozborskimi volitvami nakazalo 34 tisoč evrov. SEEM M. & C, ki se je kasneje preimenoval v KCA poslovno svetovanje, danes ne obstaja več.

A to je znana zgodba. Včeraj zjutraj pa je spletni uporabnik na socialnem omrežju X razkril nove informacije o poslovanju podjetja, ki mečejo še daljšo senco.

Vesna Vukovič in Robert Golob (Foto: Bobo)

Podjetje je namreč v začetku leta 2015 nakazalo 30.940 tisoč evrov na naslov družbe, registrirane v srednjeameriški državi Belize. Podatki so dosegljivi na poslovni bazi Company Wall.

Vir: X / Company Wall

Da je na isti dan (19. 1. 2015) prišlo do transakcije v “tvegano državo”, je mogoče zaslediti tudi na iskalniku ebonitete.si.

Vir: ebonitete

Znana “off shore” lokacija
Zgoraj navedenega podjetja, na katerega so se stekla sredstva s podjetja Brio, v poslovnem registru Belizeja nismo uspeli najti. Podjetje morda ne obstaja več ali pa se je preimenovalo. A četudi bi bilo podjetje zabeleženo v tamkajšnjem poslovnem registru (TUKAJ), to še ne bi pomenilo, da bi lahko dostopali do poslovnih podatkov podjetja. Belize je namreč znan po tem, da omogoča anonimno registracijo podjetij z omejeno odgovornostjo.

Je pa zato javen sedež omenjene družbe, ki je očitno znana “off shore” lokacija. Omenjena je namreč na spleti strani mednarodnega konzorcija raziskovalnih novinarjev.

Vir: Mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev.

Na tej isti spletni strani (TUKAJ) je mogoče prebrati tudi, katere druge osebe so povezane s tem poslovnim naslovom (ne pa tudi nujno z zgoraj omenjeno družbo). Med njimi je najti tudi Damirja Sudića. To ime ni popolna neznanka slovenskega raziskovalnega novinarstva. V javnem demantiju, ki ga je objavil portal Požareport (TUKAJ), napisal pa Marjan Rekar, lahko preberemo, da je bil svoj čas Sudić (sicer hrvaški državljan) solastnik Term Čatež preko ameriške družbe EQT Group. “Ker je EQT Group spodila v tako imenovano prijateljsko kvoto solastnikov Term Čatež v povezavi z DZS, lahko upravičeno sklepamo, da se Damir Sudić zelo dobro pozna s predsednikom uprave DZS in Term Čatež, Bojanom Petanom. Možno je tudi, da Sudić za vodenje ameriških podjetij, ki lastniško participirajo v slovenskih družbah (poslovna cona Komenda je v večinski lasti občine), posoja zgolj ime: po drugi strani pa to dokazuje, da pravi lastniki omenjenih podjetij v ZDA vendarle prihajajo iz Slovenije,” je tedaj zapisal Rekar. Zdi se, da gre za isto osebo.

Na tem istem naslovu v Belizeju pa je registrirano tudi podjetje, ki ga je mogoče najti v ASB – poslovnem imeniku slovenskih podjetij. Gre za podjetje ADRIAEXPERT LIMITED (TUKAJ).

Vir: ASB – poslovni imenik slovenskih podjetij

Na spletni storitvi Google zemljevidi se lahko dokopljemo tudi do slike same lokacije podjetja, na račun katerega je Boštjančičevo podjetje Brio nakazalo 30.940 evrov. Videti je tako:

Lokacija podjetja, na katerega so se stekla sredstva iz Brio. (Vir: Google Maps)

V tistem obdobju Brio obsežno posluje z državo
Podjetje Brio je v tistem času v relativno velikem obsegu poslovalo z državo. Register javne porabe ERAR beleži, da je leta 2014, torej v letu pred transakcijo, ki jo beleži Company Wall, v precejšnjem obsegu posloval z državo oz. ministrstvom za obrambo. Tistega leta sta ministrstvo vodila Roman Jakič (SAB), še v vladi Alenke Bratušek, danes Boštjančičeve strankarske kolegice v Gibanju Svoboda, in Janko Veber (SD), ki je septembra 2014, ko je nastopila vlada Mira Cerarja, nasledil Jakiča.

Vir: Erar

Kot je razvidno iz Erarja, se prva velika transakcija zgodi maja tistega leta, torej še pred zamenjavo oblasti. Naštejemo lahko šest velikih transakcij, ki so nanesle skupaj 322.583,02 evrov, razliko do zgornje vsote pa prinese še manjši posel s Pošto Slovenije v višini 427 evrov. Kasneje se dotok denarja na družbo Brio umiri, z izjemo ene večje transakcije, prav tako z ministrstva za obrambo, v višini preko 52 tisoč evrov (TUKAJ). Podjetje je do današnjega dne na račun poslovanja z državo zaslužilo 417.152,06 evrov. Podjetje danes z državo ne posluje več.

Finančni minister Klemen Boštjančič s soprogo Evo Boštjančič (Vir: Bobo)

Pri vsem skupaj pa je seveda treba omeniti, da je finančni minister Boštjančič “zgolj” lastnik podjetja, ne pa tudi uradni zastopnik. To vlogo ima že od leta 2008 naprej direktorica podjetja, njegova soproga Eva Boštjančič. Prav ta, ki jo je vlada letos imenovala v Svet SNG Drama. Več – TUKAJ.

Minister, utajevalec davkov?
Če povzamemo – podjetje, katerega 100-odstotni lastnik je finančni minister, je nakazalo večjo vsoto denarja na transakcijski račun podjetja v državi, ki slovi kot davčna oaza. Podjetje je registrirano na naslovu, ki ga mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev beleži kot “off shore” lokacijo, da je temu tako, pa kažejo tudi drugi indici. V letu pred transakcijo je njegovo podjetje obsežno poslovalo z državo, predvsem z ministrstvom za obrambo.

Glede na navedeno lahko javnost upravičeno sumi, da je šlo pri omenjeni transakciji za izogibanje oz. utajo davkov ali pa še za kaj hujšega. Denimo davčno utajo in hkrati kanaliziranje sredstev iz obrambnega ministrstva v privatne žepe vpletenih v posle.

Iz tega razloga smo na naslov podjetja Brio in na naslov ministrstva za obrambo poslali novinarska vprašanja. Podjetje Brio smo prosili, da pojasni sporno transakcijo (kakšno storitev je belizejsko podjetje pravzaprav nudilo Briu), ministrstvo pa za pojasnilo poslov iz tistega obdobja. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Ž. K.

vir: nova24tv.si