Finančni minister Šircelj: Pomagamo najbolj ranljivim

Mag. Andrej Šircelj, minister za finance

Ker epidemija ne pojenja, je vlada sprejela poseben zakon, v okviru katerega je določila najpomembnejše ukrepe. To je na današnji novinarski konferenci povedal mag. Andrej Šircelj, minister za finance.

Minister je v nadaljevanju izpostavil ukrepe, ki najbolj ranljivim skupinam namenjajo poseben dodatek.

Upokojenci s pokojnino, nižjo od 510 evrov, bodo tako dobili 300 evrov izrednega dodatka, tisti, ki imajo pokojnino med 510 in 612 evri, bodo dobili 230 evrov, prejemniki pokojnin od 612 do 714 evrov pa 130 evrov. Kot je dejal, naj bi bil dodatek izplačan že decembra.

Vladni predlog predvideva tudi enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov izplača tudi kmetom (nosilcem ali članom kmetije) z dohodki pod 591,2 evra, ki so stari več kot 65 let in ki niso prejemniki pokojnin.

Vlada predlaga tudi dodatek za invalide v višini 150 evro, saj je po besedah ministra Širclja pomembno, da država invalide po eni strani zaščiti pred dvigom cen, po drugi strani pa pri jih v njihovem delovanju, delu, življenju virus dodatno omejuje.

Minister Šircelj je tudi povedal, da bodo plačilo dobili tudi pripadniki civilne zaščite ter dijaki in študentje prostovoljci, ki pomagajo v zdravstvenih ustanovah, in sicer 30 evrov na dan za civilno zaščito in 25 evrov za dijake oz. študente.

Nadalje vladni predlog predvideva tudi plačilo samostojnim podjetnikom, kmetom in družbenikom enoosebnih družb, ki so v karanteni ali so v karanteni njihovi otroci, in sicer jim bo izplačan poseben dodatek v višini 250 evrov za deset dni oziroma 500 evrov za 20 dni oziroma 750 evrov v enem mesecu.

Minister je omenil tudi, da zakon predvideva sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo. Pomoč pripada npr. podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom, samozaposlenim in bo znašala 60 evrov na delavca.

M. P.