Gajser tretji na MXGP, Portugalska

Ta vikend je Makolčan Gajser osvojil bron na svetovnem prvenstu MXGP na Portugalskem. 9., 6. in 7. je tako dodal še 3. mesto, svojo najboljšo uvrstitev letos. Klemen Gerčar je bil 28.

Že četrtič v tej sezoni se je na najvišjo stoničko povzpel Nizozemec Jeffrey Herlings.
V kvalifikacijah je bil Gajser uspešnejši kot pretekli vikend, privozil si je 4. startni položaj, Gerčar je bil 26. Prvi je bil znova Jeffrey Herlings, ki je dominiral tudi na dirki. Srebro je pripadlo Antoniu Cairoliju, ki je bil v obeh vožnjah in skupno na 2. mestu.

Tim Gajser je prikazal najboljše vožnje letos, kar je mu je prineslo skupno 3. mesto. V 1. vožnji je odlično startal in skoraj do konca zanesljivo držal 2. mesto. Cairoli je po slabšem štartu proti koncu zmanjševal svoj zaostanek, dva kroga pred koncem pa prehitel tudi Gajserja. Na začetku druge vožnje je Gajser naredil manjšo napako in izgubil stik z najhitrejšimi, obdržal pa se je v najboljši peterici, kar je bilo ob zanimivem razpletu dovolj za končno 3. mesto na dirki.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je Gajser napredoval na 8. mesto. Po odstopih in slabših rezultatih nekaterih tekmovalcev, ki so na prvenstvu trenutno uvrščeni pred Gajserjem, pa so se razlike med tekmovalci zmanjšale, kar obeta zanimivo nadaljevanje prvenstva. Izstopata le Herlings in Cairoli. Herlings pred Cairolijem vodi s 16 točkami prednosti, ta pa pred tretjeuvrščenim Romainom Febvrejem že kar za 56 točk.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva v motokrosu bo v torek, 1. maja v Rusiji.

K. V.

Foto: AMZS