Galerija na meji

Sedemnajst okvirjev v sedmih sobah, postojankah na poti ob meji med slovensko-avstrijskim mejnim prehodom Jurij ob Pesnici in Langegg an der Weinstraße, pripoveduje zgodbo o meji. Ta vikend so to posebno galerijo preizkusili prvi obiskovalci iz obeh strani meje.

Meja, posledica podpisa mirovne pogodbe po 1. svetovni vojni, je leta 1919 postala ločnica med dvema narodoma. V preteklosti je bila strogo zastražena, danes, ob svoji 99. obletnici pa prizorišče unikatne sprehajalne pripovedi.

V 4,5 km dolgem sprehodu boste izvedeli, kako so jugoslovanski graničarji hodili po teh hribih in pazili, da se sosedje niso obiskovali in pogovarjali. Pa zgodbo o skrivnih obiskih in blagovni menjavi med sosedi, ki so seveda ohranili stike. Vsaka postojanka na poti ima svojo zgodbo, od tragičnih do veselih in šaljivih prigod ob meji.

Etnolog Jurij Bobič, eden od avtorjev projekta pove: “Da so opravili terensko raziskavo mikrolokacije, da je šlo pravzaprav za klasično etnološko in antropološko delo.”

Projekt je podprla dežela avstrijska Štajerska, izvedla pa mednarodni kolektiv performerjev, režiserjev, vizualnih umetnikov in antropologov Kud Ljud in Robin Klengel, kulturni antropolog, ilustrator in umetnik s številnimi sodelavci.

Galerija na meji bo odprta vse do jeseni. Obiskovalci si lahko avdio vodič in slušalke izposodijo v bližnji gostilni Vračko ali pa naložijo spletno aplikacijo “Outdooractive”.

K. V.

Foto: galerijanameji.si