Gasilci: Golobova prazna obljuba!

Izmučeni gasilci po intervenciji na Krasu, foto z dne 23. julija 2022. (vir: arhiv)

Premier Robert Golob je 22. julija, ob obisku na Krasu napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki so sodelovali v akciji gašenja največjega požara kadarkoli doslej v državi. 

Napovedal je zneske dodal, da nadomestilo ne bo obdavčeno.

Vlada je nato še isti dan na dopisni seji določila naslednja zneska:

  • 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do 8 ur dnevno in
  • 94,50 evra za tiste, ki pri gašenji sodelujejo več kot oseb ur na dan.

Po Golobovi obljubi in vladnem sklepu se je oglasil ajdovski podjetnik Ivo Boscarol in sporočil, da bo tudi on nagradil gasilce in podvojil znesek, dodal bo toliko kot bo gasilcem namenila država. Prejel je navodila, da bo denar nakazal vladi, ta pa bo dvojni znesek nato nakazala gasilcev.

Od Golobove obljube in sklepa vlade je minilo 30 dni, en mesec, gasilci denarja še vedno niso prejeli.

Kot kaže in kot je v današnji kolumni na portalu Siol.net razkril urednik Peter Jančič, v vladi še sploh nimajo zbranih potrebnih podatkov.

Posledično tudi Boscarolu še niso sporočili, koliko denarja naj nakaže na račun države, da bo ta nato tega lahko nakazala gasilcem.

Kot jara kača? Tako je. Do denarja, če sploh, bodo gasilci prišli po preteku ohoho časa. Če bi prostovoljni gasilci toliko časa čakali na odziv na poziv, klic, h gašenju požara, bi Slovenija že zdavnaj pogorela. No, pod Golobom pošteno gori že zdaj! Očitno je to sinonim za njegovo delo in delo celotne vlade.

Utrujeni gasilci PGD Šentilj ob gašenju ognja na Krasu (vir: FB)

S. B.