Gea: Kako lastnik komentira 9. mesto na lestvici najbogatejših

Tovarna olja GEA iz Slovenske Bistrice.

​Revija Manager je tudi letos objavila lestvico najbogatejših Slovencev in Slovenk. Po njihovih izračunih imajo ti v lasti 5,6 milijarde evrov. Med najbogatejšimi je na 9. mestu tudi Franc Frelih, lastnik številnih podjetij, med njimi tudi bistriške tovarne olj Gea.

Franc Frelih

Franc Frelih je novinarjem Managerja povedal: »Vse, kar ustvarim, vlagam v svoje podjetje in vesel sem, da rastemo, kot lahko vidim iz vaše ocene. Te rasti pa ne bi bilo brez zelo sposobnih menedžerjev in zaposlenih, ki imajo največ zaslug za dobre rezultate. Kot lastnik jim zelo zaupam in z njimi tudi zelo rad sodelujem, ker so predani svojemu delu.«​

Premoženje Franca Freliha so v Managerju ocenili na 112 milijonov evrov, kar je za petino (20 odstotkov) ali 19 milijonov evrov več kot v letu 2018, ko je bil Frelih na 13. mestu najbogatejših.

Matično podjetje Franca Freliha iz Šentruperta na Dolenjskem je Plasta, njegovi začetki segajo iz družinske obrti. Začeli so s proizvodnjo folij in plastičnih vrečk, danes je to skupina več podjetij za proiz­vodnjo plastičnih izdelkov, vključuje pa tudi mirnskega proizvajalca pijač Dana, ki so ga kupili leta 2003.

Predlanskim je Frelih nabor podjetij razširil z družbo Plama-pur, lani pa je v skupino dodal še tovarno olj Gea, za katero je odštel 6,2 milijona evrov. V Managerju so zapisali, da se v tovarni olj Gea že vrsto let srečujejo s stagnacijo poslovanja in izredno majhnimi maržami.

Ob prevzemu tovarne olj Gea se zato postavlja vprašanje, ali lahko Franc Frelih poveča prodajo in dobiček, da mu bo ta povrnil vložek.

Skupina je sicer lani znova poslovala odlično. Konsolidirani prihodki Plaste so presegli 150 milijonov evrov, čisti dobiček večinskega lastnika pa je znašal 12,4 milijona evrov. Marža EBITDA (dobiček iz poslovanja pred amortizacijo v prihodkih od prodaje) je znašala 15 odstotkov, kar je primerljivo s prejšnjimi leti. Zadolženost podjetja ostaja majhna, neto dolg je znašal 18,7 milijona evrov. Lani so na domačem trgu ustvarili 30,9 odstotka prihodkov, na trgih EU pa kar 56,9 odstotka. V njihovem največjem podjetju Plama-pur so lani uresničili postavljene cilje in dosegli 51,9 milijona evrov prihodkov, od tega 84 odstotkov na tujih trgih. V podjetju za proizvodnjo in prodajo pijač pa so lani prodajo povečali za 7,3 odstotka, kar je kar šest odstotnih točk nad načrtom. Krepijo predvsem prodajo na tujih trgih, na domačem pa so izgubili večji posel pri polnjenju sirupov za trgovsko blagovno znamko. Stabilno poslovanje pri vseh podjetjih in optimistične napovedi so zvišali tudi oceno premoženja Franca Freliha.

V Managerju so še zapisali: “Zdi se, da bo za nadaljnjo rast premoženja najprej potrebna prevetritev tovarne olj Gea, predvsem izboljšanje dobičkovne marže. Ima pa še vedno dovolj sredstev in kreditnega potenciala za rast z novimi prevzemi.”

M. P.