petek, 14 junija, 2024
Doma Podravje Glasovanje: Poslanci, ki so občinam in volivcem obrnili hrbet

Glasovanje: Poslanci, ki so občinam in volivcem obrnili hrbet

Velika dvorana državnega zbora (vir: DZ RS)

Državni proračun za leto 2020 je najvišji doslej: v državno blagajno se bo predvidoma steklo 10.773 milijonov evrov, od tega največ iz naslova davkov. Pri tem je prihodkov za 2500 milijonov evrov več kot pred petimi leti. Hkrati bodo porabili 10.358 milijone evrov, proračunski presežek bo znašal 415,2 milijona evrov. O proračunu so poslanci glasovali v četrtek pozno ponoči.

Ob vsem tem pa so poslanci vladajočih strank LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB s pomočjo Jelinčičeve SNS zavrgli dopolnilo, ki ga je pred tem na predlog SDS in NSi potrdil že parlamentarni odbor za finance.

Marjan Šarec in njegovi namreč niso dopustili, da bi občinam povečali znesek povprečnine, pri čemer bi jim 70 evrov na prebivalca v letu 2021 prineslo okoli 140 milijonov evrov. Povprečnina pa je znesek, ki ga občine porabijo za plačevanje svojih obveznosti in za razvoj.

Med poslanci, ki so glasovali proti občinam, so bili tudi nekateri nekdanji župani iz vrst vladajočih strank, med njimi tudi Jurij Lep iz Selnice ob Dravi, ki je med poslanci pristal na listi DeSUS. Prav Lep pa bi moral vedeti, kako zelo pomembna so sredstva, ki jih občine prejmejo iz državnega proračuna. Navsezadnje gre tu za denar nas vseh, ki plačujemo davke in prispevke. Proti je bila tudi ruška poslanka Bojana Muršič, ki je Rušam tako odnesla zajeten del denarja.

Poslanec Marijan Pojbič

Na vse to se je na družbenih omrežjih odzval tudi poslanec iz vrst SDS, Marijan Pojbič. Zapisal je:

“Vlada trdi, da sta proračuna 2020 in 2021 razvojna in socialna. LAŽ NA LAŽ! Ni denarja za investicije, ne za občine, niti za upokojence. Ne bomo mogli graditi novih domov za ostarele, šol, ali popravljati dotrajanih cest. Bo pa za migrante, študije in podnebne spremembe. Sramotno! Takšne protislovenske, nerazvojne in razsipne vlade si ne zaslužimo!”

Proti predlogu SDS in NSi je glasovalo 46 poslancev, 41 jih je bilo ZA (poslanci SDS, NSi in delno Levice), trije pa niso glasovali, čeprav so bili v dvorani, med njimi tudi mariborski poslanec Franc Trček iz Levice.

Glasovanje za to, da se občinam nameni več denarja, je bilo naslednje:

M. P.