Golobova vlada naj neha stigmatizirati ljudi in se začne ukvarjati z realnimi problemi

Zvone Černač

Včeraj je minil prvi teden nove vlade pod vodstvom dr. Roberta Goloba, v katerem so delo vlade zaznamovale številne kadrovske menjave. Že v prvem tednu je Golobova vlada opravila preko 50 kadrovskih menjav.

Če te menjave primerjamo z obdobjem pred dobrima dvema letoma, ko je vlado prevzel Janez Janša, je bilo v enakem časovnem obdobju teh menjav le 10.

Če je šlo takrat za običajne kadrovske poteze, ki jih stori vsaka vlada ob prevzemu mandata, kot so obveščevalno-varnostna služba, generalni direktor policije, SOVA, UKOM, Služba vlade za zakonodajo in še nekatere druge, smo bili sedaj priča izrazitim kadrovskim posegom na številna področja, tudi taka, kjer mandati niso potekli.

Skrb vzbujajoča je menjava direktorja Urada RS za preprečevanje pranja denarja, ki vzbuja številna vprašanja in številne pomisleke, saj vemo, da poteka mednarodna preiskava glede čudnih transakcij, ki so povezane s podjetjem Gen-I, ki ga je vodil Robert Golob in glede ukradene identitete na nekih računih v Romuniji. Vse to je tematika, ki zadeva Urad za preprečevanje pranja denarja, zato ekspresna menjava direktorja vzbuja močne skrbi.

Vlada Roberta Goloba je zamenjala tudi celoten svet javnega zdravstvenega zavoda Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Že na prvi seji vlade so bili namreč zamenjani vsi štirje predstavniki, s kadri, ki so blizu SD ali so celo člani stranke. Golobova vlada je posegla tudi v svet Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, zamenjan je bil direktor Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, imenovan je bil predstavnik ustanovitelja v upravnem odboru Agencije za radioaktivne odpadke.

Menjave so izvedli tudi v vseh energetskih podjetjih – v nadzornem svetu družbe ELES, družbe SODO in družbe BORZEN. Izvedla je tudi menjavo direktorjev v javni Agenciji za trženje in promocijo turizma, v javni Agenciji za civilno letalstvo in v nadzornem svetu DRI, ki je največji inženir v državi in izvaja številne pomembne posle na področju državne in ostale infrastrukture ter mnogo drugih, skupaj preko 50 kadrovskih menjav.

Ob vsem tem v medijih ni zaslediti kakšnega pretiranega spotikanja ob izredno spornem ravnanju najvišjih novih oblastnih funkcionarjev.

Če bi vse to, kar trenutno počne Golobova vlada, počela vlada pod vodstvom Slovenske demokratske stranke, verjetno ni treba poudarjati, kakšni bi bili naslovi v teh istih medijih.

Več o tem lahko preberete na povezavi: SDS

M. P.