Gripa ena najhujših doslej: Slovenija v EU prva po obolelosti

(vir: pixabay.com)

Letošnja sezona gripe je ena najhujših doslej, saj je ponekod zdesetkala cele razrede ali oddelke otrok. Posledično so polni zdravstveni domovi in bolnišnice. Samo v UKC Ljubljana so v letošnji sezoni hospitalizirali 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, in 300 bolnikov z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Oddelki za intenzivno terapijo so polni.

Zaradi gripe je v UKC Ljubljana do zdaj umrlo devet bolnikov in pet zaradi RSV. Smrti so za zdaj samo med odraslimi, so pa imeli nekateri otroci hude zaplete.

Skoraj polovica bolnikov, ki so jih sprejeli, so bili otroci, gre za predšolske in šolske otroke. Med sprejetimi v bolnišnico pa narašča število bolnikov, starejših od 65 let.

Po podatkih UKC Ljubljana ima približno tretjina obolelih z gripo podtip virusa A(H1N1), ki pri mlajših otrocih povzroča težji potek bolezni. Tako so že zdaj krepko presegli število obolelih v primerjavi z lanskim letom.

“Ne spomnimo se leta, ko bi otroci tako množično obolevali,” pravijo.

Zato ne preseneča, da je Slovenija med vsemi državami EU letos prva po obolelosti za gripo. V letošnji sezoni naj bi bila sicer že na vrhuncu.

Na ministrstvu za izobraževanje na podlagi podatkov za 80 odstotkov šol pojasnjujejo, da je 30. januarja v povprečju v šolah manjkalo 19,71 odstotka otrok, na eni šoli je manjkalo kar 83,79 odstotka otrok. V petini šol so morali zaradi odsotnih učencev reorganizirati pouk, v 15,6 odstotka šol pa so morali reorganizirati pouk zaradi odsotnih učiteljev.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ugotavljajo, da letos kroži veliko število različnih virusov gripe, kar je možna razlaga za veliko obolevnost med otroci in mladostniki. Pri njih je nabor sevov virusov gripe, s katerimi so se že srečali, manjši in je zato večja verjetnost, da bo kateri od virusov zanje nov in imunskemu sistemu neznan.

Letos kroži veliko število različnih virusov: gripa a(H1N1), dve različni skupini sevov A(H3N2) in dve različni skupini sevov gripe B/Victoria. Največ, dve tretjini, je bilo tipa gripe A, podtipa A(H1NN1) je bilo 15 odstotkov, ostalo so bili A(H3N2).

M. P.