Hišna preiskava pri Aleksandri Pivec

(vir: Zajem zaslona)

Po poročanju spletnega portala Siol.net kriminalisti opravljajo hišno preiskavo pri nekdanji kmetijski ministrici dr. Aleksandri Pivec.

Kaj je razlog preiskave, na portalu še preverjajo, na Generalni policijski upravi pa so jim potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) opravlja več hišnih preiskav na območju Slovenije.

Na vprašanje, pri komu vse kriminalisti opravljajo hišne preiskave in ali lahko potrdijo, da preiskava poteka tudi pri Aleksandri Pivec, jim zaradi varstva osebnih podatkov niso želeli odgovoriti.

Sporočili pa so, da bodo več informacij posredovali v nadaljevanju dneva.

Po navedbah nekaterih drugih medijev naj bi šlo za hišne preiskave zaradi projekta Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT), kjer je sodelovala tudi Klavdija Perger.

Že takrat so očitali, da Pivčeva, ki je v letih 2017 in 2018 sodelovala pri projektu, del, pri katerih je bila navedena kot avtorica, ni v celoti opravila sama ali pa pri njih ni sodeloval. Tako je ugotovilo gospodarsko ministrstvo, ki je novembra 2019 izdalo končno poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta SRIPT. Pivčeva je za sodelovanje pri projektu prejela 35 tisoč evrov bruto.

Pivčeva je sicer leta 2019 pojasnila, da je bila k sodelovanju pri projektu povabljena leta 2017, sodelovanje s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, ki upravlja s projektom, pa je končala dan pred nastopom funkcije ministrice. “Prepričana sem, da tudi v času mojega sodelovanja z njimi to ni v nikakršnem delu vplivalo na opravljanje moje takratne funkcije,” je dejala ministrica, ki ocenjuje, da je vsa dela tudi pri delodajalcu opravila korektno in v skladu s pričakovanji. Pivčeva je bila v času sodelovanja pri projektu državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Med drugim je njeno svetovanje zajemalo vsebine na področju poznavanja projektnih okolij na nacionalni in mednarodni ravni, nacionalnih in evropskih programov ter financiranja znanstveno raziskovalnih in razvojnih projektov, ki so predmet akcijskega načrta partnerstva Sript. Po njenih besedah so na ta način nastajali predlogi novih vsebin razvojnih aktivnosti celotnega partnerstva, revidirali so se akcijski načrti in projekti znotraj načrta, pri katerih je tudi sama sodelovala.

Več: siol.net

M. P.