Hoče: Predpremiera filma Vzporedni mehanizem globoke države

S torkove predpremiere filma v Hočah (vir: demokracija.si)

V Kulturnem domu Hoče je potekala predpremiera celovečernega dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države, ki je bil posnet po istoimenski knjižni uspešnici ekonomista dr. Rada Pezdirja. Film je projekt družbe Nova obzorja (s pomočjo televizije Nova24TV). Režiral ga je Tomi Cegnar, ki je skupaj z Jožetom Biščakom tudi producent, scenarij je po svoji knjigi napisal Rado Pezdir.

Dokumentarec je po besedah Pezdirja namenjen vsem, ki jih zanima polpretekla zgodovina, ki je rekonstruirana na podlagi dokumentacije iz arhiva Republike Slovenije. “Naša polpretekla zgodovina s finančnega vidika ni raziskana. V Nemčiji so recimo uspeli najti poti denarja, ki ga je Stasi pred padcem berlinskega zidu pošiljal v tujino,” pravi Pezdir.

Dr. Rado Pezdir

Osnovna hrbtenica dokumentarca so intervjuji z osebami, ki se spoznajo na tematiko oziroma lahko dodatno pojasnijo kontekst zgodbe iz knjige. Intervjujem so dodali arhivske posnetke, zbrane dokumente in infografike. Te so ključne, saj povedo več kot tisoč besed.

Jože Biščak, direktor družbe Nova obzorja in producent, je povedal, da je takoj po izidu knjige poklical Pezdirja in mu rekel: »Hvala.« Hvala za to, ker je v knjigi z dokumenti potrdil tisto, kar so nekateri novinarji preiskovali že v začetku 90. let, a so vsi dejali, da imajo paranojo in da je to teorija zarote: “Pezdirjeva knjiga in ta dokumentarni film pa razkrivata, da je bil vzporedni mehanizem še mnogo obsežnejši sistem in mnogo bolj pokvarjen, kot smo takrat mislili. Strašljivo pa je, da se je sistem prenesel v samostojno Slovenijo.”

Dokumentarni film torej sledi knjigi Rada Pezdirja, ki razkriva finančno ozadje delovanja globoke države. Začne z vzporedno ekonomijo Udbe (tajne politične policije), za katero se je zdelo, da bo prenehala z delovanjem o demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije. Pa ni. Avtor razkriva tudi omrežja, ki so po osamosvojitvi nastala s pomočjo tajnih udbovskih-partijskih navez, kar je pripeljalo tudi do afere s pranjem iranskega denarja.

Dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države je uvodni film v serijo dokumentarnih filmov o zločinih Udbe in njihovih žrtvah. Posneti bodo po knjigah Igorja Omerze in Rada Pezdirja.

Biščak je izrazil upanje, da si bo film ogledalo čim več ljudi. Interes za dokumentarni film Vzporedni mehanizem so doslej izrazile štiri televizije: Planet TV, TV Slovenija, Nova24TV in ETV.

Film bo na televizijskih zaslonih prvič predvajan v soboto, 16. aprila, ob 21.30 uri na SLO 1. Na Nova24TV bo predvajan v nedeljo, 17. aprila, ob 20. uri.

Predpremiera filma v Hočah (vir: demokracija.si)

M. P.