Hoče: Proizvodnja v Magni zastala

Magna v Hočah. (vir: Twitter)

Proizvodni procesi v Magni Steyr v Hočah so obstali. Zaposleni bodo do konca leta prejemali 80 odstotkov nadomestila plače. Za delo v avstrijskem Gradcu naj bi se odločili le redki. Tekoči trakovi v proizvodnji letos ne bodo več stekli, 160 zaposlenih je do konca leta na čakanju.

Po pogodbi, sklenjeni oktobra 2017 bi morala slovenska Magna Steyr zaposlovati vsaj 404 ljudi. Tega cilja ni podjetje doseglo niti polovično.

Današnji Dnevnik navaja, da so v začetku septembra proizvodni procesi v lakirnici Magne Steyr v Hočah znova obstali. Zaposleni v proizvodnji od takrat ne hodijo v službo, prejšnji teden so prejeli novo obvestilo, da bodo na delo čakali do konca leta. Do takrat bodo prejemali 80 odstotkov nadomestila plače. Nekateri so si prosti čas v preteklih tednih krajšali s sezonskimi deli v vinogradih in sadovnjakih.

Država je matični družbi podelila 16,81 milijona evrov državne pomoči, ki pa jo sme obdržati pod pogojem, da bi do konca oktobra 2022 zaposlovala najmanj 404 ljudi. Ta pogoj ne bo izpolnjen, zato Magna Steyr te pomoči v celoti ne bo deležna.

M. P.