Hoče: Rasteta vrtec in cena

K osnovni pogodbi že kmalu po sklenitvi dodana dva aneksa, ki gradnjo močno dražita.

Gradnja delno nadomestnega vrtca v Hočah, kjer bodo pridobili tri nove oddelke, zdajšnja cena je 4,25 milijona evrov. (vir: FB, uradni profil župana)

V Hočah na lokaciji prejšnjega gradijo nov vrtec, pridobili bodo tri nove oddelke. Vrtec bo po novem v dveh etažah, ki ju bodo povezali s toboganom. Imel bo večje igralnice in dodatni skupni prostor, novo zunanje igrišče in bo v nizkoenergijski izvedbi, zato so za projekt prejeli tudi slabih 800 tisoč evrov nepovratnih sredstev Eko sklada.

Prvotna predračunska vrednost je bila ocenjena na 4,27 milijona evrov, na javni razpis so prejeli pet ponudb in izbrali najcenejšo, to je podjetje Makro 5 Gradnje iz Kopra, ki je ponudilo 3,5 milijona evrov.

Že zelo kmalu pa je občina s podjetjem sklenila dva aneksa k osnovni pogodbi, ki gradnjo dražita za skoraj 750 tisoč evrov – na 4,25 milijona evrov, to je za 21 odstotkov.

Hoški župan Marko Soršak se je včeraj na svojem uradnem Facebook profilu sicer pohvalil, da dela na vrtcu “potekajo v okviru terminskega plana. Na objektu so se pričeli izvajati grobi razvodi elektro in strojnih inštalacij. Temeljna plošča povezovalnega hodnika je zaključena, izvaja se vertikalna hidroizolacija”. O ceni vrtca in sklenjenih aneksih (pričakovano) javno ne govori. Objavil je tudi nekaj fotografij, ki jih objavljamo ob koncu prispevka.

Še nekaj zgodovine

Občina je naročilo za dozidavo vrtca v Hočah objavila maja 2019. Osnovna pogodbena vrednost je bila 4.279.095 evrov. Na javni razpis je prispelo pet ponudb, izbrano je bilo podjetje Makro 5 Gradnje iz Kopra, ki je ponudilo ceno 3,5 milijona evrov (z davkom). Pogodba je bila sklenjena že 15. avgusta 2019, trajanje pogodbe je bilo 10 mesecev.

Obvestilo o oddaji naročila je objavila 22. julija 2019, pogodba pa 15. novembra 2019. Doslej sta bila k pogodbi sklenjena dva dodatka, oba sta bila na portalu enaročanje objavljena 15. novembra 2019, na isti dan kot osnovna pogodba. tukaj

Prvi aneks k osnovni pogodbi je bil sklenjen že 13. septembra 2019, za znesek 96.947 evrov.

Drugi aneks je bil sklenjen 29. oktobra 2019, za znesek 649.049 evrov.

Kakšna bo končna vrednost izgradnje, bomo spremljali.

M. P.