Hoče – Slivnica: Občina od ministrstva prejela 10 milijonov, Magna pa 3 milijone evrov

Vizualizacija nove lakirnice v Hočah sredi polja. (vir: www.new-plant-magna-slovenia.si)

V sredo, 17. septembra, bo minilo leto dni, odkar je tovarna Magna Steyr v Hočah začela z izgradnjo nove tovarne, ki naj bi glede na obljube prinesla najmanj 1000 delovnih mest, kot je to na svoji spletni strani lani objavila takratna vlada. Po letu dni pa je zdaj jasno, da gre za lakirnico avtomobilov.

Podjetje Magna Steyr je namreč namestilo vso opremo za lakirnico, v teh dneh pa testira programsko opremo. Po napovedih vodje projekta Magna Nukleus naj bi poizkusno proizvodnjo zagnali januarja naslednje leto. Redna proizvodnja je predvidena v marcu ali aprilu, sprva v eni delovni izmeni. V Hočah trenutno dela 60 ljudi, približno 60 pa se jih za delo v lakirnici usposablja v Gradcu. Za redno proizvodnjo naj bi skupno potrebovali nekaj več kot 200 ljudi. Kar pa je še daleč od obljubljenih tisoč, o katerih je pred letom dni govoril takratni predsednik vlade Miro Cerar. Magna naj bi sicer v drugi fazi izdelovala do sto tisoč avtomobilov, vendar pa so  o tem v podjetju že ves čas zelo redkobesedni, »širitev tovarne v Hočah naj bi bila odvisna od naročil«, navajajo.

Magna za začetek obratovanja nima še niti okoljevarstvenega dovoljenja. Po poročanju Večera bo 25. oktobra na Agenciji RS za okolje (Arso) potekala ustna obravnava, kjer bodo sodelovali predstavniki občine Miklavž na Dravskem polju, Zveze ekoloških gibanj Slovenije in Regionalnega okoljskega združenja okoljevarstvenikov.

Po besedah hoškega župana Marka Soršaka naj bi občina Hoče – Slivnica doslej prejela 588 tisoč evrov, kolikor naj bi Magna plačala za komunalni prispevek, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča pa naj bi ji zaračunali po pridobitvi uporabnega dovoljenja. Pred tem pa morajo v Magni pridobiti že omenjeno okoljevarstveno dovoljenje.

Dodajmo, da iz spletne baze Erar ni razvidno, da bi občina od Magne prejela ta znesek. Vidno pa je, da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo občini doslej nakazalo 10,23 milijona evrov. Večinoma v letu 2017. Namen nakazil ni razviden.

Nakazila ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo na račun občine Hoče – Slivnica. (Vir: Erar)

Podatki iz spletne baze Erar nadalje še kažejo, da je Magna Steyr doslej od države prejela 3 milijone evrov. Nakazilo je bilo 18. decembra 2017, denar jim je nakazalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

M. P.