Hoče-Slivnica: Soočenje – Zmagovalka Anita Arzenšek

Soočenje v oddaji Svet na Kanalu A.

V Občini Hoče-Slivnica bo župan oz. županja znana že v prvem krogu. Kandidirata namreč le dva, Anita Arzenšek in Marko Soršak. Glede na zadnje soočenje kandidatov v oddaji Svet na Kanalu A pa je še bolj jasno, da je Soršak v velikih težavah in je malo verjetno, da bi mu uspelo pridobiti še en mandat. Velika zmagovalka soočenja je bila namreč Anita Arzenšek.

Anita Arzenšek je skupna kandidatka več strank: Slovenske ljudske stranke (SLS), Slovenske demokratske stranke (SDS), Liste novinarja Bojana Požarja (LNBP) in Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS).

Soršak pa tokrat kandidira s svojo listo “Znamo. Zmoremo! Marko Soršak”. Ker SMC na Štajerskem izginja, se je tako odločil za t. i. samostojno kandidaturo, kar pa ne pomeni, da je temu tudi res tako. Še kako zelo je povezan s SMC.

Anita Arzenšek, skupna kandidatka več strank.

Anita Arzenšek je trenutna podžupanja občine, vendar je v soočenju razkrila, da jo je Soršak izključeval iz odločanja. S primerom Magne se je ukvarjal izključno sam, pri tem ni spustil poleg nobenega drugega.

Na vprašanje novinarke o prejetih provizijah, korupciji torej, kar je ena pomembnejših tem v občini, Soršak z odgovorom ni bil prav nič prepričljiv. Na vprašanje o kazenskih oz. predkazenskih postopkih pa je odgovoril, da naj bi bil “menda kot priča ali ne vem kaj” v enem primeru vabljen pred tremi leti. Anita Arzenšek pa je bila tu bolj konkretna, navedla je povsem drugi primer, kjer je Marko Soršak v kazenskem oz. predkazenskem postopku.

Veliko kritik je bilo tudi na račun prevelike in predrage večnamenske zgradbe v Hočah, hkrati pa ni denarja za ostale nujne investicije v občini. Arzenškova je med drugim izpostavila tudi pomanjkanje prostora v eni izmed hoških šol, kjer učenci kosilo jedo kar na okenskih policah. V jedilnici je namreč prostora le za 70 otrok, na kosilu pa je hkrati okoli 130 otrok.

Odzivi po televizijskem soočenju na družbenih omrežjih so bili zelo zanimivi, pri tem nismo zasledili nobenega, ki bi bil v Soršakov prid.

Komentar, ki najbolj nazorno kaže, kaj se dogaja v občini in zajame vso prakso Soršakovega delovanja, pa je naslednji:

“V Hotinji vasi smo tudi kar nekaj dobili v času županovanja sedanjega župana. Namesto pohorske vode imamo vodo z okusom klora iz Dravskega polja in z dodatkom vodnega kamna. Imamo pločnik, ki spominja na Motorik par v Gradcu. Imamo tudi dražji vrtec, kot ga ima Mestna občina Ljubljana. imamo sodoben in drag kanalizacijskih sistem, drek pa še vedno občasno teče na Agrarno. Nimamo bankomata in nimamo “normalne” trgovine. In še položnice za stavbno zemljišče so za okoli 20 odstotkov večje kot lani.”

Več zapisov se je nanašalo tudi na to, naj Soršak pojasni, zakaj je iz občinskega proračuna preplačal več kot 152 tisoč evrov in komu je šel ta občinski denar. Znesek je namreč ugotovilo računsko sodišče. Omenjana je bila tudi stanovanjska hiša, ki jo Soršak gradi v Hočah.

Marko Soršak je bil na soočenju vidno živčen, pri odgovorih pa je tipično birokratsko dolgovezil. Mu bo 18. november 2018 prinesel ogledalo?

Za konec dodajmo, da je bilo soočenje na Kanalu A vodeno izredno profesionalno, novinarka Mojca Hanžič pa je pokazala, da delovanje Občine Hoče – Slivnica in življenje v njej pozna do obisti. Po nekaterih navedbah kandidatoma ni poslala vprašanj vnaprej, kot se to pri takšnih dogodkih pogosto dogaja. Tudi zato ima to soočenje bistveno večjo težo.

M. P.