četrtek, 28 januarja, 2021
Doma Podravje Hoče: Vrtec bodo občani drago plačali

Hoče: Vrtec bodo občani drago plačali

Gradnja vrtca v Hočah (vir: Marko Soršak - uradni profil, FB)

Hoško-slivniški župan se na svoji uradni Facebook strani rad pohvali, kako napredujejo dela pri izgradnji vrtca v Hočah. O ostalih, predvsem finančnih plateh investicije, pa ne poroča. Podatki, ki smo jih preverili, pa kažejo, da cene gradnje zelo naraščajo, poleg osnovne pogodbe sta sklenjena že dva aneksa, za opremo in igrala sta dodatna razpisa. Slednji je v teku.

Novi (nadomestni) vrtec s tremi oddelki več in z vso opremo vred bo stal krepko preko 4,5 milijona evrov, kar je vrednost približno 20 novih stanovanjskih hiš.

V zadnjih dneh je župan Marko Soršak zapisal, da dela v vrtcu napredujejo, uspešno je bil izveden test zrakotesnosti ovoja, izvajajo se grobi razvodi elektroinštalacij in ogrevanje. Izveden pa je tudi že prvi estrih in del strehe. Objavil je tudi fotografije, zelo velikih odzivov na to pa ni bilo.

Preverili smo, kaj se dogaja tudi s cenovnega vidika. V Hočah na lokaciji prejšnjega gradijo nov vrtec, ki bo po novem v dveh etažah, pridobili bodo tri nove oddelke, dodatni skupni prostor in novo zunanje igrišče, igralnice bodo večje.

Prvotna predračunska vrednost je bila ocenjena na 4,27 milijona evrov, od tega so prejeli nekaj manj kot 800 tisoč evrov nepovratnih sredstev Eko sklada.

Za izgradnjo so prejeli 5 ponudb in izbrali najcenejšo, to je ponudbo podjetja Makro 5 Gradnje iz Kopra, ki je za gradnjo ponudilo 3,5 milijona evrov.

Zelo hitro po podpisu pogodbe pa je občina s tem podjetjem sklenila še dva aneksa k osnovni pogodbi, s katero so gradnjo podražili za 750.000 evrov ali za 21 odstotkov. S tem so prišli skoraj na prvotno ocenjeno vrednost 4,25 milijona evrov.

Vendar 4,25 milijona evrov še ni končna cena investicije, tudi, če ne bi bilo sklenjenih nobenih aneksov oziroma dodatkov k osnovni pogodbi.

Občina je namreč že lani poleti, julija 2019, sredi počitnic, objavila naročilo za dobavo in montažo opreme in aparatov za kuhinjo in pralnico vrtca Hoče. Iz obvestila o oddaji naročila je razvidno, da so prejeli samo eno ponudbo. To je oddalo podjetje WUDLER & BRUS servisno in trgovsko podjetje d. o. o., iz Kamnice. Občina je vrednost javnega naročila razdelila na dva sklopa in oba ocenila na 150 tisoč evrov (brez davka na dodano vrednost), podjetje je oddalo ponudbo za 149.989,62 evra. Z davkom, ki ga mora občina tudi plačati in je tudi del investicije, bo ta vrednost 182.987,33 evra.

Glede na to, da se je na naročilo prijavil samo en ponudbnik, bi občina javno naročilo lahko ponovila in iskala več ponudb, vendar se župan Marko Soršak za to ni odločil.

Zdaj pa je občina objavila tudi razpis za dobavo in montažo otroških igral za vrtec v Hočah. Iz razpisa, ki je odprt do 28. februarja, je razvidno, da iščejo igrala za igrišče. Iz razpisa tokrat ni razvidne ocenjene vrednosti.

Če potegnemo črto. Sama gradnja stavbe vrtca, s katerim bodo v Hočah pridobili tri nove oddelke, bo glede na doslej znane podatke stala 4,25 milijona evrov. Za opremo in aparate v kuhinji in pralnici bodo dali skoraj 183 tisoč evrov. Skupno je to 4,433 milijona evrov. Za igrala bomo ceno šele videli.

M. P.