Hrepenenje po svetlobi je med prvobitnimi značilnostmi človeške narave

Svečnica, ki jo obhajamo 2. februarja pomeni zaključek božičnega časa. Spominjamo se Jezusovega darovanja v templju, praznik pa je dobil tudi ime svečnica, ker po stari navadi po cerkvah na ta dan blagoslavljamo sveče. Sveča je simbol prazničnosti, je prispodoba za Jezusa, ki nam pomaga hoditi po pravi poti ter nas opominja, da moramo biti tudi sami otroci luči.

V starih časih je bila svečnica  pomemben praznik. Krščanstvo mu je dodalo nov pomen. Po svetem pismu je Marija ta dan Jezusa po 40 dneh iz intimnega družinskega okolja prvič nesla v tempelj.

V cerkvi Device Marije Vnebovzete v Vurberku je na ta dan potekala slovesna maša, katere se je udeležil tudi podpredsednik Slovenske demokratske stranke g. Aleš Hojs in pri kateri so zbrani vernik molitev namenili domovini.

V  lepi pridigi je župnik poudaril pomen praznika, ki nam s svojo simboliko sporoča, da sveča le takrat izpolni svoj namen, če je prižgana. Ob dajanju svetlobe izgoreva in tako predstavlja človeka, ki z zastojnsko ljubeznijo in srčno kulturo uresničuje svoje bivanje. Duhovno je osvetlil, kaj pomeni Jezus za nas kristjane, oziroma za vse ljudi. V svoji razlagi je poudaril, da bi v štiriindvajsetih urah nastopila smrt vseh živih bitij na zemlji, če bi otemnelo sonce. V primerjavi s tem, kakšen pomen ima sonce oziroma luč za življenje vseh živih bitij, ima neprecenljiv pomen za nas rojstvo, darovanje in odrešenje Jezusa Kristusa. Brez njega bi živeli, bi pa bili v temi in v medsebojnih odnosih bi se zgrizli in pobili. Jezus pa je  s svojim darovanjem prinesel na svet ljubezen, usmiljenje in sočutje. In prav to mora biti vpleteno v medsebojne odnose. Tudi v dobro domovine. V Jezusovi ljubezni moramo kristjani bolj postajati luč drug drugemu in deliti ljubezen, usmiljenje in sočutje, ki jih v nas rodi vera v Jezusa odrešenika. Tako bo tudi življenje v naši domovini prijaznejše.

Sveto mašo so polepšali cerkveni pevci in mladi bralci božje besede.

Naj bo ta sveta maša ena velika milost in spodbuda za nadaljnje delo, molitev in žrtev v korist domovine. Naj nam božje dete podeli mir v srcih in naj nam bo resnično sveta vera luč, materni jezik pa ključ do zveličanja našega slovenskega naroda, kot bi dejal naš blaženi Anton Martin Slomšek.

Vir: SDS.si