Hrvaška uvrščena na rdeči seznam

Podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs. (vir: arhiv)

Vlada je sprejela sklep o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam, sosednja država je že v sredo presegla 40 okužb na 100.000 prebivalcev. Uvedbo karantene s Hrvaško in druge sorodne ukrepe je sinoči predstavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Slovenci, ki še dopustujejo v sosednji državi, imajo do ponedeljka do polnoči čas, da se vrnejo domov brez odrejene karantene.

Ukrep karantene za Hrvaško je začel veljati z današnjim dnem, z 21. avgustom, in sicer za vse, ki se bodo po navedenem terminu odpravili čez mejo.

Za tiste, ki pa so že v sosednji Hrvaški na počitnicah oziroma zaradi drugih razlogov pa velja, da se brez uvedbe karantene lahko vrnejo v Slovenijo do ponedeljka zvečer, najkasneje do 23.59.

Minister je posebej opozoril, naj državljani ne čakajo na ponedeljek, ampak se poskušajo glede na razmere na meji vrniti prej.

Odlok o prehajanju meje ima od danes naprej tudi poseben del, ki je namenjen vsem štirim sosednjim državam in so v njem opredeljene vse izjeme, ki lahko mejo prehajajo brez karantene. Posebej velja izpostaviti lastnike nepremičnin in plovil, da lahko v času karantene odidejo do svoje lastnine za opravilo najnujnejših stvari, a se morajo v Slovenijo vrniti v 48 urah. Izjem je sicer več kot 20, za nekatere bo v izogib karanteni potreben negativen COVID-19 test. “Denimo športniki, ki potujejo na Hrvaško za tekmovanja na najvišji ravni. Izjeme so še osebe z neodložljivimi obveznostmi, zdravstvenimi posegi, dnevni migranti,” je naštel minister.

Več informacij o spremembah odloka ter posodobljeni zeleni, rumeni in rdeči seznam držav najdete tukaj

Minister je svoj nastop zaključil s poudarkom, da bo vlada tedensko spremljala in obravnavala stanje na Hrvaškem in se tekoče odločala o spremembah ukrepov. Enako velja glede izjem, kjer bo pravila zanje spreminjala, če se bo to izkazalo za potrebno. Pravila glede zbiranja državljanov po skupinah do 50 in 500 pa ostajajo nespremenjeno v veljavi.

M. P.