Hud poraz britanskih konservativcev, deset ministrov izgubilo svoje poslanske mandate

Vodja konservativcev Rishi Sunak je stranko popeljal do hudega poraza na volitvah. (Foto: AFP)

Po pričakovanjih so na včerajšnjih britanskih parlamentarnih volitvah vladajoči konservativci doživeli težak poraz. Po dosedanjih rezultatih (v devetih okrožjih štetje še ni končano) so konservativci izgubili 248 mandatov, kar je najhujši poraz te stranke od njenega nastanka sredi devetnajstega stoletja.

 

Medtem ko je vidno pretreseni premier Rishi Sunak priznal poraz, so laburisti slavili. S 410 sedeži v 650-članskem parlamentu imajo zadostno večino, da lahko korenito spremenijo Združeno kraljestvo. Izreden skok so dosegli tudi liberalni demokrati, večna “tretja stranka” v Westminstrskem parlamentu, ki so povečali število mandatov iz 8 na 71.

Ob konservativcih je katastrofalen poraz doživela tudi Škotska nacionalna stranka, ki je izgubila 38 sedežev in ostala z vsega osmimi poslanci.

Farage prišel v parlament
V osmem poizkusu je končno postal poslanec britanskega parlamenta Nigel Farage, ki je s svojo stranko Reform dosegel štiri sedeže. Po štiri sedeže sta osvojili še stranka Zelenih ter Waleška nacionalna stranka. Devetnajst sedežev pa so si razdelile severnoirske stranke – irski republikanci, ulstrski unionisti in severnoirski socialdemokrati.

Vodja 
britanskih Reformistov Nigel Farage (Foto: AFP)

Sunak bo verjetno še danes dopoldne odšel v Buckinghamsko palačo in kralju Charlesu III. podal ostavko na položaj premierja. Vodja laburistov sir Keir Stramer mu bo sledil v avdienci kmalu zatem in bo iz rok monarha prevzel uradni mandat za sestavo vlade.

Vodja zmagovalnih Laburistov Keir Starmer (Foto: AFP)

Pričakovati je, da so bo sir Keir že danes popoldne imenoval vsaj ključne ministre nove vlade.

Na drugi strani je kar deset ministrov sedanje vlade izgubilo svoje poslanske mandate in verjetno s tem tudi končalo svojo politično kariero. Za nameček je med poslanci, ki so izgubili svoje mandate, tudi nekaj ministrov prejšnjih konservativnih vlad in celo bivša predsednica vlade Liz Truss.

Zahtevajo glavo Sunaka
Premier Sunak je sicer svoj poslanski mandat obdržal, vendar pa preživeli konservativni poslanci kot tudi strankina centrala že zahtevajo njegovo glavo kot glavnega krivca za poraz. Poraza, h kateremu so sami precej pripomogli.

 

Čeprav se zmagoslavni laburisti trkajo po prsih, češ da so “volivci prepoznali njihovo kvaliteto” in odlični program ter “kaznovali konservativce zaradi njihovih desničarskih potez”, temu ni čisto tako. Predvsem so konservativni volivci kaznovali svojo lastno stranko zaradi premalo “desničarske politike”. Kaznovali so stranko, ki je obljubljala ustavitev migracij, pa so le-te še narasle. Kaznovali so stranko, ki je obljubljala, da bo razmontirala progresivno proglobalistično zakonodajo, ki jo je uvedla laburistična Blairova vlada v letih 1997–2010, pa tega niso storili, še več, ponekod so jo še nadgradili. Kaznovali so konservativne poslance, ki niso zaustavili prebujenskih norosti, ampak so jih tolerirali in nekateri med njimi še celo podpirali.

 

Zaradi tega del konservativnih volivcev sploh ni šel na volitve, del pa jih je protestno oddal glas za Faragovo stranko Reform, kar je pripeljalo do cepitve konservativnih glasov, to pa je omogočilo laburističnim in liberalno-demokratskim kandidatom večino tudi v mnogih sicer tradicionalnih konservativnih volilnih okrožjih.

Kar pomeni, da ne gre toliko za zmago laburistov kot za poraz konservativcev. No, naj bo tako ali drugače, sedaj imajo laburisti v rokah škarje in platno in kot prve ukrepe že napovedujejo povečanje državnega trošenja ter kakopak povišanje davkov “za bogate”. Problem pri tem pa je, da niso točno definirali, kdo so ti “bogati”. Če gre sklepati po glasovih iz najbolj glasnega krila laburistične stranke, so to vsi lastniki nepremičnin, vsi, ki posedujejo kakšno delnico ali imajo malo boljši avto. Na spletnih omrežjih finančni in davčni strokovnjaki že oglašajo svojo pomoč pri reševanju premoženja pred ukrepi nove vlade.

Bogdan Sajovic

vir: nova24tv.si