Hude posledice dveh maturantskih izletov

Lloret de Mar, Španija
Minuli teden so v Sloveniji potrdili 390 novih primerov okužb, kar je skoraj dvakrat toliko kot v tednu prej. Kar 205 okužb je bilo posledica dveh maturantskih izletov dijakov z Dolenjske in Gorenjske v letovišču Lloret de Mar, v Španiji, v organizaciji agencije Collegium Mondial Travel (CMT).

Med dijaki, ki so se prejšnji teden vrnili iz Španije, so potrdili 154 okužb, še 51 okužb pa je bilo sekundarnih, kar pomeni, da so maturantje doma okužili druge.

Med dijaki novomeških srednjih šol, ki so se prejšnji teden vrnili iz Španije, so do danes potrdili 122 okužb med samimi udeleženci in 49 sekundarnih primerov. Skupno je to 171 okuženih oseb.

Med gorenjskimi dijaki je potrjenih 32 okužb in dva sekundarna primera, skupno 34 primerov.

Skupno je v Sloveniji do danes, kot posledica dveh maturantskih izletov (Dolenjska in Gorenjska), okuženih 205 oseb.

Nadalje je 664 visoko rizičnih kontaktov med udeleženci maturantskega izleta in tudi med tistimi, s katerimi so bili v stiku. Maturantje so s strani epidemiološke službe prejeli navodila za karantene. Trenutno pa še ni znano, ali ali gre pri okuženih maturantih za različico delta.

V Evropi sicer beležijo 30-odstotno rast primerov okužb, v svetu je več kot 184 milijonov potrjenih primerov okužbe, bližamo se štirim milijonom smrti.

Vsa področja, predvsem Evropa, kažejo na povečanje novih primerov. Le v ZDA beležijo rahel padec absolutnih okužb, je na današnji novinarski konferenci povedala predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Več o današnjih okužbah so poročali tukaj 

M. P.