Impol v šibeniški tovarni zagnal novo proizvodno linijo

Impol Šibenik (vir: Šibeniški portal - RTL)

Bistriška kupina Impol je v svoji šibeniški tovarni TLM slovesno zagnala novo proizvodno kombinirano razrezno linijo Saleco za avtomobilsko industrijo, vredno 6,5 milijona evrov. Ob tej priložnosti so prejeli tudi certifikat, ki jim v skladu s standardom kakovosti omogoča razvoj proizvodnje za letalsko industrijo.

 

Nova linija jim bo omogočila širitev proizvodnega programa hladne valjarne in proizvodnjo širšega spektra novih izdelkov, ki bodo namenjeni industrijskim kupcem in specializiranim trgom v avtomobilski in letalski industriji.

Z gradbenimi deli so v Šibeniku začeli avgusta lani, montaža je potekala od novembra, aprila so začeli s poskusno proizvodnjo, kmalu pa bo stekla tudi redna proizvodnja prvih izdelkov.

Nova linija bo omogočala obdelavo aluminijskih izdelkov od 0,5 do šest milimetrov debeline in maksimalno širino 1600 milimetrov. Najvišja hitrost proizvodnje je 200 metrov na minuto, kar je po navedbah Damirha Muhedinovića, vodje projekta, vsaj šestkrat hitreje kot doslej. Linija ima škarje za vzdolžni razrez do največ 40 rezov, pri tem ima najožji del 40 milimetrov širine.

Direktorica šibeniškega podjetja je Marijana Lažeta. V podjetju so pred tremi leti zaposlili prvih 206 delavcev. Danes TLM zaposluje 425 ljudi, ki mesečno proizvedejo okoli 9000 ton aluminijevih izdelkov. Do leta 2025 želijo proizvodnjo podvojiti na 200.000 ton letno.

Skupina Impol je v Šibeniku doslej vložila že več kot sto milijonov evrov, a že zdaj napovedujejo nova vlaganja, med katerimi je v teku projekt širjenja zmogljivosti za proizvodnjo folij in tankih trakov.

Naslednji korak bodo najbolj iskane zlitine v avtomobilski industriji, za katero naj bi novo livarsko linijo zagnali v začetku leta 2021.

M. P.