Inštitut 8. marec z tožbo nad Aleša Hojsa

Vir: Nova24tv(Foto:STA)

Inštitut 8. marec in Pravna mreža za varstvo demokracije ob vložitvi tožbe proti Alešu Hojsu: “Odločen ‘ne’ lažem, ki podpihujejo sovraštvo!”

Inštitut 8. marec toži Aleša Hojsa zaradi izjave:“Da zaradi vodnega referenduma ni bilo vode za gašenje požarov na Krasu.”

  • Ena izmed najhujših lažnivih obtožb s strani desnice se je zgodila lani, ko so Inštitut 8. marec ter vse civilnodružbene organizacije in strokovnjake, ki so sodelovali pri referendumu, obtožili, da zaradi njih ni bilo vode za gašenje požarov na Krasu, čeprav so dobro vedeli, da s tem referendum ni imel nobene zveze. Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, ob tem izpostavlja: “S tem so izkoriščali tragedijo in stisko za nabiranje političnih točk, lagali o nas in blatili naše ime. Deležni smo bili številnih verbalnih napadov. V družbo se je vcepljala sovražnost.”
  • Aljoša Petek, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic, dodaja: “V zakonu je kristalno jasno zapisano, da je na vodnih in priobalnih zemljiščih dopustno graditi objekte javne infrastrukture, komunalne infrastrukture, v kar spada tudi zagotavljanje dostopa do pitne vode. Obtoževanja bivšega ministra pa govorijo o diametralno drugačnih, alternativnih dejstvih, ki so povsem nepodprta z resničnostjo.”
Aleš Hojs jim odgovarja:
“Jaz to ocenjujem kot nek politični pritisk, očitno bodo sedaj prek sodišč skušali ustaviti svoje politične tekmece,” se je na tožbo Inštituta 8. marec odzval nekdanji notranji minister Aleš Hojs. Pripomnil je še, da v 8. marcu v tem trenutku ne smejo protestirati proti temu, kar počne aktualna vlada, zato pač vlagajo tožbe proti tistim, ki so jim neljubi.
Vir:
Nova24TV 
Inštitut 8. Marec