Interpelacija: “Dramo bi lahko poimenovali “Umor z žvižganjem”

Minister Zdravko Počivalšek

V državnem zboru še vedno poteka interpelacija zoper Zdravka Počivalška, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. V opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB mu očitajo domnevno (neukrepanje pri nakupih zaščitne in druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije covida-19.

Dejansko pa se mu na takšen način maščujejo, ker v stranki SMC, ki jo vodi, niso sprejeli njihove igre za predčasne volitve.

Predsednik vlade Janez Janša je vsebino interpelacije označil z besedami: “Osnovnošolsko branje interpelacije zoper ministra Počivalška napisane z veliko muko kot prosti spis, razgalja vso intelektualno in moralno bedo leve politike, ki je zaradi neukrepanja kriva za večino smrti zaradi koronavirusa. Če ne bi imeli monopola vodilnih medijev, bi skopneli v nekaj tednih.”

Mariborski poslanec Branislav Rajić (SMC) pa je povedal: “Ko ni drame, jo je potrebno narediti. Ta interpelacija se je začela zelo dramatično. Manjkala je samo tista znana obsodba iz polpretekle zgodovine: narod vam bo sodil sam. Bi se moral minister Počivalšek postaviti pod elektronski mikroskop in razlagati virusom, da naj ne udarijo, da bi se vse izpeljalo po vseh določilih zakona o javnih naročilih? Nobena država nima tako dobre diplomacije, da se bojuje s prekupčevalci. Izbire velike ni bilo. Znani so primeri, da so države pošiljale varnostnike na Kitajsko, da varujejo prodajalce pred prekupčevalci.

Interpelacije je spisana kot kakšen dramski scenarij v smislu od enega najbolj sposobnih ministrov v treh vladah do političnega trupla v treh prizorih: pred, med in po epidemiji. Lahko bi dramo poimenovali: “Umor z žvižganjem”, s pod tekstom: “Nevarnost je mimo, pa lahko crkneš”. Koliko vas je v hlačah ste pokazali, ko ste zapustili prazna skladišča in vlado. Interpelacije seveda ne podpiram.”

M. P.