Interpelacija SDS: Pet novih dejstev o Stojmenovi Duh in zavajanja predsednika vlade

Poslanec SDS Tomaž Lisec (Foto: STA)

Poslanska skupina SDS je vložila vnovično interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo. Za to so se odločili na podlagi petih novih dejstev v zvezi z nakupom 13 tisoč računalnikov, kaplja čez rob pa so bili “zavajajoči in lažnivi odgovori predsednika vlade“, ki vztraja pri njenem ščitenju.

 

“Upali smo, da bo že prva interpelacija, vložena januarja, uspešna,” je dejal Lisec uvodoma in dodal, da je bilo s strani koalicije kar nekaj poskusov upravičevanja njenega nevestnega ravnanja, zdaj pa “dobivamo nove laži, zavajanja in nove obljube s strani ministrice za digitalno preobrazbo, pa tudi s strani predsednika vlade,” je na novinarski konferenci dejal poslanec Tomaž Lisec.

V največji opozicijski stranki upajo, da do interpelacije sploh ne bo prišlo in da bo ministrica sama odstopila zaradi vseh težkih obtožb, ali pa da bo predsednik vlade v teh vročih poletnih tednih ugotovil, da je breme nesposobne ministrice tako breme zanj kot za celotno vlado, pravi Lisec.

Imajo pet novih dejstev
Poslanec Lisec je pojasnil, da se je poslanska skupina SDS za vnovično interpelacijo odločila na podlagi petih  novih dejstev, in sicer ugotovitev računskega sodišča, ki je v poročilu zaključilo, da je bil nakup računalnikov storjen brez ugotavljanja dejanskih potreb in ustrezne definicije tehničnih specifikacij. “Na to so opozarjali tudi ministrico, ki se je najprej izgovarjala na rok 1. 1. 2024, potem na 1.4., češ da bodo do 1. 6. računalniki razdeljeni, dejansko stanje pa je, da ni razdeljenih niti 1000 računalnikov,” poudarja.

Foto: zajem zaslona

Drugo dejstvo je poročilo agencije za varstvo konkurence, ki ministrstvo sumi dogovarjanja o cenah. “Preiskovana podjetja naj bi se dogovorila o cenah računalnikov in pa tudi samih postopkih delovala usklajeno”.

Kot tretje je izpostavil evropsko poročilo o stanju digitalnega desetletja za leto 2024, kjer je samo na dveh ravneh ta vlada izboljšala stanje, medtem ko je na vseh ostalih področjih ministrica s svojo ekipo nazadovala.

Četrti razlog so kadrovske zadeve na tem ministrstvu, “kjer prvič prihaja do šikaniranja in mobinga zaposlenih, na drugi strani prihaja do odstopov njenih zaposlenih, tudi tistih, ki so na ministrstvo prišli pod njenim vodstvom,” saj, kot je dejal Lisec, ugotavljajo, da se pod njenim vodstvom ne da delati.

“Nenazadnje pa tudi projekt “Premisli in nato stisni” kaže na to, da ta ministrica nima občutka za digitalno preobrazbo, kaj šele o nekih ostalih digitalnih usmeritvah,” meni poslanec. Na to jo je opozorila tudi stroka, a ministrica vztraja, da je projekt dober.

Predsednik vlade drži glavo v pesku
“Za interpelacijo smo se odločili danes, ko smo dobili slabe, lažnive in zavajajoče odgovore predsednika vlade na vprašanje, kako je zadovoljen z delom ministrice. Očitno predsednik vlade drži glavo v pesku ali pa ne pozna zadev in še vedno ščiti ministrico,” za katero ne le poslanska skupina SDS, ampak tudi ostale institucije ugotavljajo, da le-ta ne dela dobro. Ob napovedi glasovanja za interpelacijo Lisec upa, da bodo tudi Socialni demokrati in stranka Levica tokrat ministrici pokazali rdeči karton.

T. B.

vir: nova24tv.si