Intervju: Ukrajinska podpredsednica vlade

Karmen W. Švegl v pogovoru z ukrajinsko podpredsednico vlade Irino Verušček. (vir: Zajem zaslona)

RTV je končno objavil posnetek intervjuja slovenske dopisnice v Ukrajini z ukrajinsko podpredsednico vlade, ki je eksplicitno pohvalila delo in trud Janeza Janše. 

Irina Vereščuk

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, pravnica in nekdanja častnica ukrajinske vojske ter ministrica za vrnitev zasedenih ozemelj, je v pogovoru s Karmen W. Švegl, povedala:

“Tri dni so ubijali otroke v Mariupolju, umirali so pred očmi vsega sveta in nihče jih ni mogel rešiti. To je katastrofa. To je lekcija za vse države, za vse nas.

Isti piloti, ki so leta 2016 z vojaškimi letali bombardirali Sirijo, zdaj, leta 2022, bombardirajo naš Harkov. To je nedoumljivo.

Ukrajina potrebuje pomoč

Tudi, če se zračni prostor zapre le delno, morajo to odločitev sprejeti bodisi Nato, bodisi ZDA, bodisi druge države. Prosimo, naj nam zagotovijo protiletalsko obrambo. V našem jeziku je to PPO, to so tri črke, a zdaj ključnega pomena za nas in za svet.

Prosimo vas za bojna letala, kajti naši vrhunski piloti, ki delujejo posamično, po 10, po 20 v skupini, bodo naredili nemogoče. Uredili bodo nebo nad državami Nata in vsega civiliziranega sveta.

Želijo čim prejšnji sprejem v EU

Hočemo, da nas čim prej sprejmejo v Evropsko unijo. Hočemo, da nas čim prej sprejmejo v Evropsko unijo. Zelo pomembno je vedeti, da so nas leta 2013 na Trgu neodvisnosti podprli voditelji Unije, svobodnega sveta. Tedaj, ko smo se bojevali ta vrednote vsega sveta, za svobodo, ko je ugasnilo na desetine življenj naših fantov in deklet.”

Ozemeljska celovitost Ukrajine: Verjamete, da bosta Krimski polotok in Doneški bazen spet ukrajinska?

“To, ali verjamem, ali sem prepričana. Vem, da bo. Putin ves čas kot mantro ponavlja, naj se odrečemo Krimu, Doneškemu bazenu, a se to ne bo zgodilo.”

Ukrajinci še vedno računajo na Evropo in njene voditelje, zahvala Janezu Janši

“Če želijo, lahko prošnjo razumejo. Zahvaljujem se vašemu premierju, ki je mirno, ne glede na zemljepisno majhnost vaše države, ne glede na njen geopolitični vpliv, rekel voditeljem: Zaprite zračni prostor nad Ukrajino. Naredite to, da ne bomo več tako trpeli.”

Irina Vereščuk pa ni le ministrica, ampak tudi žena enega ključnih poveljnikov in mati, ima družino. Med pogovorom so jo premagovala tudi čustva. Povedala je:

Mož častnik in starejši sin sta na fronti. “Sem kot vsaka žena, kot vsaka mama, sestra. Meni in moji družini je zelo hudo gledati, kako umirajo civilisti, kako umirajo ljudje,” je dejala.

M. P.