Irena Grmek Košnik: Z dobro precepljenostjo prebivalstva se bližamo koncu pandemije

Epidemiologinja doc. dr. Irena Grmek Košnik (vir: Zajem zaslona)

Včeraj je bilo opravljenih 1440 PCR testov in 7320 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 285 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR testov znašal 19,8 %.

V bolnišnicah se zaradi COVID-19 zdravi 426 oseb, od tega 108 na oddelkih intenzivne terapije. Včeraj je bilo v bolnišnice na novo sprejetih 46 oseb, še 35 jih je bilo v bolnišnice sprejetih v soboto.

Skupaj je bilo torej zaradi COVID-19 čez vikend zabeleženih 81 sprejemov. Iz bolnišnic pa je bilo čez vikend skupaj odpuščenih 27 oseb. Tako včeraj kot tudi v soboto je umrlo 5 oseb.

Število zasedenih postelj v slovenskih bolnišnicah še vedno povečuje, razmere v bolnišnicah pa so podobne tistim, ki smo jih nazadnje imeli sredi meseca maja.

14. maja je bilo namreč na navadnih oddelkih zasedenih 318 postelj, kar je toliko kot danes, in 125 postelj na oddelkih intenzivne terapije, kar je 17 več kot danes.

Predvideva se, da bodo hospitalizacije in sprejemi na oddelke za intenzivne oddelke ostali stabilni.

Cepljenje v Evropi povečini dobro napreduje, Slovenija glede cepljenja zaostaja

V Sloveniji so v avgustu priporočili 3. odmerek imunsko oslabelim osebam in kroničnim bolnikom. Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in 3. odmerkom je šest mesecev. Priporočeno cepivo za tretjo dozo je mRNA cepivo. S tretjo dozo se doseže sluznična imunost, ki preprečuje prenose. Cepljenje odraslih pa je ključno za zdravje otrok, je poudarila.

V Sloveniji priporočajo 3. dozo tudi za oskrbovance domov starejših občanov. Za osebe stare 70 let in več ter ranljive kronične bolnike, ter vse ostale, ki to želijo.

Virus se bo v določenem trenutku pridružil peščici človeških koronavirusov, ki povzročajo prehlad, predvsem pozimi, ko razmere pospešujejo njihov prenos, je prepričana epidemiologinja doc. dr. Irena Grmek Košnik.

Pozvala je k cepljenju in poudarila, da se z dobro precepljenostjo prebivalstva bližamo koncu pandemije.

Svetovna zdravstvena organizacija je objavila, da je bilo v svetu do 24. septembra 2021 230 milijonov potrjenih primerov okužb in 4,7 milijona smrti. Po predvidevanjih strokovnjakov pa je smrti 2- do 3-krat več, kot je poročano.

M. P.