Ivica Kalšek zavrnila krivdo za materino smrt

(vir: arhiv)

Na mariborskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok v primeru umora 88-letne Ivane Dovnik z Ošelja nad Slovensko Bistrico. Umora je obtožena 63-letna Ivica Kalšek, hčerka Dovnikove.

 

Ivica Kalšek pred sodnikom.

Kalškova je na sodišu zavrnila priznanje krivde za smrt 88-letne matere, ki se je zgodila 1. marca 2019. Tožilstvo pa ji očita storitev dejanja na zahrbten način. Ker je Kalškova priznanje takoj zavrnila, ji tožilstvo tudi ni izdalo ponudbe za kazen v primeru priznanja.

Tožilec Niko Pušnik je v obtožnici zapisal, da naj bi Kalškova materi Ivani Dovnik življenje vzela v trenutku, ko ta ni pričakovala napada. S polenom naj bi jo dvakrat udarila po glavi. Ko je obležala na postelji, pa jo naj bi do zadušitve davila s pasom.

Sodnik Danilo Obersnel je glavno obravnavo razpisal za 19. junij. Takrat bo Kolškova, ki je v priporu, tudi zaslišana. Zaslišali bodo tudi prve priče, večinoma sorodnike in znance žrtve ter obdolžene. Zaslišanje prič je predlagalo tožilstvo, z njimi pa se strinja tudi obramba.

Zagovornik Kalškove Aleš Kolšek je ob tem predlagal še rekonstrucijo celotnega dogodka ter imenovanje izvedencev za medicino, forenziko, klinično psihologijo in psihiatrijo. Prvi naj bi skušal ugotoviti način nastanka poškodb, drugi pa bi na podlagi dokazov in fotografij skušal ugotoviti potek dogodkov ter ali se je vse skupaj zgodilo na način, kot trdi obtožena.

Klinični psiholog naj bi tudi ugotavljal, kako je na obtoženo vplivala smrt brata, ki je dva tedna prej storil samomor, psihiater pa tudi, kako je na njeno ravnanje vplivalo obtoževanje s strani matere o krivdi za bratovo smrt.

Spomnimo. Za Ivico Kalšek tisti, ki jo poznajo, navajajo, da je uglajena oseba, domači pa naj ne bi nikoli zaznali nesoglasij ali napetosti v odnosu med materjo in hčerko. Kot medicinska sestra je delala pri več zobozdravnikih v Slovenski Bistrici.

M. P.