Iz gramozne jame v Lovrencu inšpektorat odstranil 38.211 ton izrabljenih gum

(vir: sterntal.wordpress.com)

Inšpektorat RS za okolje in prostor je odstranil dobrih 38 tisoč ton gum iz gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju. Izvajalec izvršbe, ki ga je z javnim razpisom, v začetku letošnjega leta izbral Inšpektorat RS za okolje in prostor, je z deli zaključil konec oktobra letos. V predelavo je odpeljal dobrih 8 ton izrabljenih gum. To je celo nekoliko več kot je bilo predvideno za odvoz in oddajo v predelavo v letošnjem letu. Tako je bilo do sedaj iz jame odstranjenih 38.211,09 ton izrabljenih gum.

V gramozno jamo v Lovrencu na Dravskem polju je podjetje Albin Promotion iz Majšperka odložilo več tisoč ton izrabljenih avtomobilskih gum. Po tem, ko je bilo leta 2012 razveljavljeno gradbeno dovoljenje, izteklo pa se je tudi okoljevarstveno dovoljenje za prede­lavo izrabljenih avtomobilskih gum, je Inšpektorat RS za okolje in prostor podjetju odredil odstranitev teh gum. Od podjetja Albin Promotion je zahteval, da iz gramozne jame odstrani vse izrabljene gume, odpadke iz mehanske obdelave komunalnih odpadkov in odpadne gume iz postopka vulkanizacije. Podjetje bi moralo odstranjene izrabljene gume oddati ali prepustiti zbiralcu odpadkov, oddati izvajalcu obdelave odpadkov ali prodati trgovcu odpadkov.

Ker Albin Promotion svojih obveznosti ni izvršil, je inšpektorat že leta 2013 začel izvršbo po drugi osebi. Z več javnimi razpisi je izbral izvajalce, ki so odpadne gume odstranili z lokacije ter jih predali v predelavo, večinoma v tujino.

Do leta 2016 so odstranili malo več kot 2 tisoč ton izrabljenih gum, do sredine novembra 2017 še dodatnih 28 tisoč ton, preostalih 8 ton celih in zmletih izrabljenih gum, ki niso bile prekrite z gramozom, pa je izvajalec izvršbe odstranil letos.

Ker naj bi bilo na tem območju okoli 44.000 ton odpadnih gum, bo država v skladu z razpoložljivimi sredstvi nadaljevala z odstranjevanjem gum in dokončno sanacijo gramoznice ter o uresničevanju zastavljenih ciljev redno poročala Evropski komisiji, so sporočili z ministrstva za okolje.

M. P.