Izbranih 18 projektov za investicije v domovih za starejše, kaj pa ostali?

Mag. Dejan Kaloh, poslanec Slovenske demokratske stranke (SDS)

Pred dnevi je bil objavljen seznam prejemnikov evropskih sredstev za sofinanciranje investicij v domove za starejše. Z razpisom je bilo odobrenih 18 projektov z vrednostjo sofinanciranja v višini 93 milijonov evrov. S tem bodo v domovih urejali dolgoletne prostorske stiske, tehnično neustrezne pogoje in kadrovske stiske.

Izbrani projekti bodo iz evropskih sredstev sofinancirani 100-odstotno, investicija pa se mora zaključiti najkasneje do 30. junija 2023.

Iz Podravske regije je odobren le projekt Doma starejših občanov Ptuj, gre za prilagoditev obstoječe infrastrukture, vrednost investicije je 11,91 milijona evrov, znesek bo v celoti pokrit iz evropskega sklada (Prejemniki-sredstev). V okviru investicij v domove za starejše bodo s temi sredstvi odpravili štiri-, pet- in šest- posteljne sodbe. Spremenili jih bodo v eno- in dvoposteljne sobe.

Kaj pa ostali projekti?

O tem je v ponedeljek v okviru poslanskih vprašanj resornega ministra Janeza Ciglarja Kralja vprašal mariborski poslanec mag. Dejan Kaloh.

Minister je pojasnil, da je na razpis prispelo zelo veliko prijav. Prijavljenih projektov je bilo za še enkrat toliko kot jih je bilo odobrenih. Se pravi, zelo dobrih projektov je bilo še za dodatnih 100 milijonov evrov, kar kaže, kako zelo velike so potrebe v domovih za starejše.

Področje je bilo doslej zapostavljeno, v preteklem desetletju in več ni bilo investicij na tem področju. Dodatno je vse razgalila še epidemija covid-19.

Tudi ti dodatni projekti, ki niso bili izbrani, imajo pripravljeno dokumentaciji, vsi tudi gradbena dovoljenja. Pri dosedanji izbiri, to je na podlagi točkovanj opravljala posebna komisija, so bile razlike zelo majhne.

Minister je poslancu Kalohu nadalje zagotovil, da bodo po dogovoru v začetku prihodnjega leta v vladi zagotovili sredstva še za vse ostale prijavljene projekte, ki so izpolnjevali pogoje. Podobno, kot so to storili letos pri investicijah v šole in vrtce, ko so nabor izbranih dodatno razširili na vse prijavljene, ki so izpolnjevali pogoje.

Med projekti, ki so za las izpadli iz tokratne izbire, je tudi Dom Danice Vogrinec iz Maribora, tudi za enoto v Dupleku.

Dodajmo sicer, da se nekateri projekti oz. investicije financirajo tudi iz državnih sredstev, kar je neodvisno od uvodoma omenjenega razpisa za pridobitev evropskih sredstev. Trenutno je v teku potrjevanje investicije v Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, enota Slovenska Bistrica.

M. P.