Izposoja koles kmalu na voljo tudi v Slovenski Bistrici

Fotografija je simbolična.

V Slovenski Bistrici vzpostavljajo sistem izposoje javnih koles. Kupili bodo 90 koles in postavili 7 postaj. Sistem bo začel delovati predvidoma jeseni.

Za projekt Zapelji me, vreden 235 tisoč evrov, je Občina Slovenska Bistrica pridobila 155 tisoč evrov iz evropskih skladov. Kolesa bodo na voljo tako domačinom kot obiskovalcem mesta.

Mag. Monika Kirbiš Rojs

Po navedbah mag. Monike Kirbiš Rojs, direktorice RIC Slovenska Bistrica, bodo v mestu kmalu začeli postavljati postaje za kolesa, nabavili bodo vso potrebno opremo, sistem naj bi tako zaživel predvidoma oktobra ali novembra.

Slovenska Bistrica gre tako po poti številnih ostalih slovenskih občin, kjer nudijo izposojo mestnih koles. Število tovrstnih občin tudi narašča, ugotavljajo namreč, da je zanimanje za izposojo v javnosti vedno večje. Največjega odziva so sicer deležni v poletnih in spomladanskih mesecih, kar je glede na ugodne vremenske razmere razumljivo.

Kolesa imajo že skoraj v vseh mestnih občinah, pa tudi v številnih manjših.

Kako je s ceno uporabe?

Občine imajo to urejeno dokaj enotno. Primer je Novo mesto, kjer imajo v uporabi 25 koles, ki jih je možno prevzeti in oddati na petih postajališčih. Pred uporabo se mora uporabnik registrirati v prostorih tamkajšnjega Turistično informacijskega centra (TIC). Ob registraciji prejme kartico, ki na parkiriščih odklepa kolesa in omogoča 14 ur kolesarjenja na teden. Cena registracije je 15 evrov na leto, uporaba koles pa je brezplačna.

M. P.