Izvajajo hišne preiskave, dve osebi aretirani zaradi kaznivega dejanja ščuvanja

S Policije so sporočili, da je policija v preteklih dneh obravnavala primer, o katerem so bile objavljene fotografije na družbenih omrežjih. Intenziven predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Postopek je povezan z delovanjem oborožene skupine Štajerska varda.

Danes zjutraj pa so kriminalisti Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave začeli z izvajanjem 5 hišnih preiskav stanovanjskih objektov in vozil.

Odvzeli so prostost in odredili pridržanje dvema osumljenima osebama. Operativne aktivnosti izvaja 40 kriminalistov.

Preiskovalna dejanja se izvajajo na območju PU Maribor in PU Murska Sobota s ciljem zbiranja dokazov in zavarovanja sledov storitve kaznivih dejanj ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve po členu 359/I KZ-1, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1 in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po čl. 186/I KZ-1.

V preiskavi navedenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da je bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden.

Zato pozivajo vse osebe, ki bi karkoli vedele o tem dogodku, da se javijo na najbližji policijski postaji, pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080-1200.

Več podatkov zaenkrat ni znanih.

M. P.