Janez Janša: “Dr. Jože Pučnik bo trajno ostal v našem spominu”

Ob grobu dr. Jožeta Pučnika na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici

Delegacija SDS pod vodstvom predsednika Janeza Janše se je danes ob 19. obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika na pokopališču Črešnjevec pri Slovenski Bistrici poklonila njegovemu spominu s položitvijo cvetja na njegov grob.

Predsednik SDS Janez Janša je ob položitvi cvetja imel tudi kratek nagovor. Podpredsednica Jelka Godec pa je zrecitirala pesem Toneta Kuntnerja Zraven sem bil.

Del delegacije SDS so bili tudi generalni sekretar SDS Borut Dolanc, podpredsednica SDS Jelka Godec, predsednik SDM Dominik Štrakl, poslanci Boris Doblekar, Suzana Lep Šimenko in Jožef Lenart ter predsednik OO SDS Slovenska Bistrica Žarko Furman.

Predsednik SDS je uvodoma povedal, da se z vsakoletnim zbiranjem ob grobu dr. Jožeta Pučnika poklonijo tudi spominu na njegovega brata Ivana, s katerim sta bila v času osamosvojitve tandem. Janez Janša je prisotne spomnil, da je letošnjo leto še posebej slovesno, saj obeležujemo okroglo obletnico rojstva dr. Jožeta Pučnika.

Poudaril je, da je dr. Pučnik slovensko zgodovino zaznamoval predvsem v treh sklopih. Najprej s svojim trpljenjem in žrtvijo, ko je bil v totalitarnem času zaprt in poslan v samico. Potem ni dobil službe ali kakšnega zadoščenja, zato je moral v izgnanstvo. Za Pučnikovo trpljenje je vedelo malo ljudi, “bil je to gluh čas, takšne stvari niso odmevale, ker je oblast v celoti obvladala površino javnega mnenja”.

Drugo obdobje, ki je bilo ključno in izhaja iz tega prvega, pa je Pučnikova vloga v tistih ključnih časih osamosvojitve, kjer je bilo potrebno dati glavo na tnalo. Pučnikova vloga je bila v tistih ključnih trenutkih odločilna.

Kot tretjo stvar je Janša predstavil Pučnikovo obdobje, ko je vodil komisijo, ki je ugotavljala odgovornost za povojne poboje. Povedal je, da je Pučnik pomembno vplival na to, da smo lahko prišli do spoznanja in resnice glede tega travmatičnega obdobja slovenske zgodovine.

“Če vsa tri obdobja dr. Jožeta Pučnika strnemo v neko celoto, dobimo pred sabo pravo veličino te velike osebnosti slovenske zgodovine. Hvala vsem, ki se vsako leto zberete tukaj v njegov spomin. Dr. Jože Pučnik bo trajno ostal v našem spominu,” je poudaril Janez Janša.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo fotografije z današnjega obiska groba dr. Jožeta Pučnika (za ogled kliknite na sliko):

Foto: SDS in drugo

S. B.