Janez Janša: “Mislim, da ni vladne ekipe, ki bi tako konstruktivno sodelovala”

Premier Janez Janša je v pogovoru za Planet TV sinoči napovedal, da bodo nekateri protikoronski ukrepi veljali tudi za božič, a upa, da ne tako strogi, kot sedaj. Vsi ministri se zelo trudijo, odnos s celotno ministrsko ekipo je zelo deloven.

“Praktično delamo dneve in noči, komunikacija je konstruktivna in intenzivna. Mislim, da ni bilo vladne ekipe, ki bi tako konstruktivno sodelovala,” je dejal.

Povedal je še, da vladna ekipa s kapacitetami in okoljem, ki ga imajo na voljo, dela to, kar lahko. Niso pa trenutno v položaju, da bi lahko takoj storili vse, za kar vidijo, da bi morali narediti. “Golf gre 130 km na uro, ne pa 250,” je ponazoril in dodal, da se vsi ministri zelo trudijo, in to za plačo, ki je ena najnižjih glede na BDP v Evropi. Zato bi bilo po njegovem mnenju neprimerno, če bi kogar koli kritizirali.

Janša se je odzval tudi na informacije, da naj bi imela Koalicija ustavnega loka (KUL), že zagotovljenih 46 poslanskih glasov. Opozoril je, da KUL sestavljajo iste stranke, ki so že imele manjšinsko vlado, a so jo sami porušili. In tudi če bi v KUL imeli 46 glasov, Janša dvomi, da bi želeli prevzeti vladanje.

Problem vidi tudi v tem, “da se meša ukrepe za ustavitev epidemije in kritiko vlade”.

Ponovno je pozval vse državljane, naj upoštevajo ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. “Z zakonom ali ukrepom ne moreš ustaviti virusa, lahko ga ustavimo samo z razumom in solidarnostjo,” je dejal.

Glede veljavnosti teh ukrepov pa je napovedal, da bodo nekateri gotovo veljali tudi v času božiča, upa pa, da ne tako strogi, kot so zdaj.

M. P.