Janez Janša: Potrebujemo pogumno družinsko politiko

Predsednik vlade Janez Janša na Demografskem vrhu v Budimpešti | Avtor KPV

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil Demografskega vrha v Budimpešti. Gre za letni dogodek, ki tudi letos gosti govorce na najvišji ravni, evropske in nacionalne poslance, nekdanje ministre in ministrice, najvišje predstavnike različnih religij, predstavnike civilne družbe, akademike in novinarje.

Janez Janša je v svoji razpravi uvodoma izpostavil, da Evropska unija v tem trenutku razpravlja o prihodnosti Evrope. “To srečanje danes je eno izmed najbolj pomembnih dogodkov v razpravi o prihodnosti Evrope.

Vprašanja demografije so zaradi negativnih trendov, ena izmed pomembnih problemov, ki stojijo pred celotno Evropo. Trenutno ni dežele na tam svetu, ki ne bi bila odvisna od demografskih vprašanj. Ta se nanašajo na vprašanja zdravstva, šolstva, davčne politike, gospodarstva, ekonomije.

“Vemo, da če ni dijakov, ni šol, če ni strank, ni podjetij, če ni potrošnikov, ni potrošnje. Vse je v človeku in človeškem kapitalu,” je dejal predsednik vlade. Ocenil je, da se dejansko prebivalstvo v veliko evropskih državah, pa tudi po svetu manjša.

“Vsi govorijo o človeškem kapitalu, kar je pomembno vprašanje zadnjih desetletij, demografija pa je problematika, ki govori o prihodnosti naših držav in država ne more obstajati brez ljudi,” je dejal predsednik vlade.

Podpreti moramo družino kot temeljno celico družbe

“Vsi vemo, da je odločitev za otroka, zelo osebno vprašanje, enako ali se nekdo odloči za enega, dva ali tri otroke. Je pa tudi ogromno mladih, ki bi želeli imeti več otrok, a jih ne morejo imeti, deloma ker nimajo službe, morda nimajo kje živeti ali pa zaradi več različnih dejavnikov. Mladim moramo olajšati ustvarjanje družin. Podpreti moramo družino kot temeljno celico družbe, kajti družina mora biti v ospredju, saj so družine jedro države in močne družbe.

V močnih družbah so tudi otroci bolj srečni in imajo več možnosti za uspeh v svojem življenju. Torej moramo podpreti tako otroke kot družine,” je dejal predsednik vlade in dodal, da je treba podpreti tako materinstvo kot očetovstvo.

Demografija je problem že več desetletij

“Demografija je problem v Evropi že več desetletij. Od leta 1950 je delež rojstev po Evropi v upadu. Časopis Economist je tako letos aprila na primer objavil članek, da v nobeni Evropski državi ni dovolj rojstev, da bi te države lahko stabilno obdržale število prebivalstva. Po njihovih izračunih bi potrebovali 1,6, otrok na družino, da bi se ohranjalo stabilno število prebivalstva,” je dejal predsednik vlade. Ob tem je izpostavil, da je rodnost v ZDA 1,4 %.

Predsednik vlade je pozdravil, da je Evropska komisija oblikovala portfelj za demografijo in demokracijo in da je v tem mandatu komisar, ki se ukvarja zgolj s temi vprašanji. “Še vedno čakamo na pogumne odločitve, da bo družina na prvem mestu,” je dejal predsednik vlade.

Podatki za Slovenijo in ostale države

Nato je predstavil podatke za Slovenijo. ” Če se ozrem na Slovenijo, smo v lanskem letu videli, da imamo negativni prirast. Enako velja tudi za druge evropske države. Nemčija in Finska imata negativni prirast, kar pomeni, da več ljudi umre, kot se rodi otrok, tudi v Italiji, na Portugalskem, v Grčiji število prebivalstva upada. Ko se v gospodarstvu trendi slabšajo, imamo takoj veliko kriznih sestankov. Ko pa imamo demografsko krizo in so demografske številke slabe in to traja leta ali desetletja, pa tega skoraj nihče ne opazi,” je dejal predsednik vlade.

Potrebujemo bolj pogumno družinsko politiko

Izpostavil je, da potrebujemo tudi bolj pogumno družinsko politiko. “Voditelji držav moramo sami najti odgovor na pomembna vprašanja tega trenutka in demografska vprašanja so zagotovo med prioritetnimi vprašanji in bodo to ostala še nadaljnjih deset let,” je dejal  Janša.

Demografskega vrha v Budimpešti se je udeležil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je sodeloval na panelu z naslovom »Najboljše prakse na področju demografije in družinske politike«?