Janez Janša: SDS je politična sila, ki zna videti sonce tudi takrat, ko je nad oblaki.

V soboto je v Dupleku potekal tradicionalen Družinski dan SDS, ki se ga je kljub slabemu vremenu udeležilo izjemno veliko članov in simpatizerjev stranke SDS, tako da je šotor skorajda pokal po šivih, mize so se šibile pod dobrotami, najmlajši so na svoj račun prišli z zanimivimi sredjeveškimi igrami, oblekli so se lahko celo v srednjeveška oblačila, ali pa si poslikali obraz in se za en dan spremenili v njihove najljubše junake.

Predsednik OO SDS Duplek Vlado Kohne.

 

Prireditev se je začela s slovensko himno, ki jo je zapela Stela Sofia, in s pozdravom predsednika OO SDS Duplek gospoda Vlada Kohneta. Nato je zbrane nagovoril tudi župan občine Duplek Mitja Horvat, ki je dejal, da je lepo videti tako napolnjen šotor in da je vesel da je stranka SDS družinski dan pripravila v Dupleku, ki se, kot je poudaril, trudi in mu uspeva biti občina prijazna do občanov in družin. Nagovor je končal z besedami, da smo vsi zbrani, del rumeno-modre družine, saj so to tudi barve dupleške zastave: »Občina Duplek je in vedno bo rumeno-modra, vedno imate tukaj svoj dom.«

Novomašnik Klemen Gartner.

Nato je o tem, kako katoliška cerkev razmišlja o družini, spregovoril župnik mariborske nadškofije, novomašnik Klemen Gartner. Kot je dejal, je Bog, preden je ustvaril župnike, preden je ustvaril evharistijo, ustvaril družino, kot skupnost moškega in ženske, Adama in Eve, za blagor obeh zakoncev in za nadaljevanje človeškega rodu. Kot je dejal pa nastopi težava, ko se vse več ljudi, celo tistih znotraj cerkve, s tem ne strinja več najbolj. Ob Družinskem dnevu SDS je zbranil predstavil dokument, ki ga je letos izdala katoliška cerkev, ki želi spodbude družine postaviti na tri temlje. Prvi temelj je ukvarjanje z družinami samimi, stati družinam ob strani, drugi temelj je, da se morajo katoliške vzgojno-izobraževalne ustanove, na čelu z univerzami, ki je Slovenija sicer nima, povezati v podpori raziskovanju, torej akademskemu utemeljevanju družine kot tradicionalne vrednote družbe. Tretji temelj pa je, da mora skupnost katoličanov odločevalcem na politični ravni iz prvih dveh temeljev ponuditi izvirne rešitve, ki jih zaradi argumentacije, če so zdravih in dobrih misli, ne bodo mogli zavrniti.

Poln šotor v Dupleku.

Na srce je položil vsem, da se ukvarjajmo s svojimi družinami, kajti, kot je dejal: »Najboljši zgled družinskega življenja in najboljša promocija družinskega življenja so srečne družine.« Nato je župnik Klemen Gartner podelil blagoslov družinam.

Zbrane je seveda nagovoril tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in se uvodoma zahvalil vsem, da so se zbrali v tako lepem številu: »Ko so se v času covida zbirali prvorazredni kolesarji in se jih je mogoče kdaj zbralo toliko, so rekli, da jih je več kot 5.ooo. Mi smo skromni, več kot 500 nas je danes tukaj.« Nadaljeval je z besedami, da so stvari na katere lahko vplivamo in so stvari, na katere ne moremo, čeprav si nekateri arogantno domišljajo, da lahko. Ena takšnih stvari, na katero nimamo vpliva je vreme: »Ampak SDS je stranka, ki je nastala za dobro in slabo vreme, vse to smo že doživeli v naši več kot 30 letni zgodovini. Zato se ne bojimo ne dežja, ne strel in ne neviht in tudi ko je Slovenijo v začetku avgusta prizadela ujma, nismo sedeli križem rok.« Ob tem se je predsednik SDS zahvalil vsem, ki so pomagali, še posebej v dveh pokrajinah, ki sta bili najbolj prizdeti: »SDS je dokazala, da dobrodelnost ni zgolj nekaj, kar je napisano v našem programu, ampak da znamo to tudi živeti in izvajati.«

Predsednik stranke SDS Janez Janša.

Nato je predsednik SDS spregovoril o pomenu družine: »Danes je dan, ki smo ga namenili in posvetili družini. Družina je temeljna celica vsake družbe, ko ne bo več družine, tudi civilizacije, kakršno poznamo, ne bomo več imeli. Upamo in delamo na temu, da se to nikoli ne bo zgodilo. So pa razmere resne. Ko govorimo o demografiji, se komu mogoče zdi nerazumljiva tujka, demografija je v bistvu beseda, ki govori o nas, o ljudeh, o prebivalstvu in najbrž vsaj tukaj ni treba razlagati, da smo na tem planetu ljudje prvi.« Ob tem je omenil britanski časnik z žal zelo veliko naklado, kjer je nekaj mesecev nazaj na naslovnici pisalo: »Varujmo planet, zato čim manj otrok.«. »Čemu potem planet?« se je ob tem vprašal Janez Janša.

Generacija Nove politike.

Kot je dejal, je dejstvo, da je izkrivljanje temljev zahodne civilizacije prišlo zelo daleč in danes je zahodna civilizacija, katere del je tudi Slovenija in katere vrednostni temelj je deset božjih zapovedi, ogrožena. Kot je dejal, se je zdravi del družbe tega zčel zavedati pozno: »Še 20 let nazaj si ni bilo mogoče predstavljati, da bomo morali nositi majice, na katerih piše: Obstajata samo dva spola. Ali pa, da si bo treba prizadevati, da se v ustavo napiše, da je oče moški, mama pa ženska. Ker je bilo to samoumevno. Zdaj pa nam skušajo nekateri dopovedati, da to ni samoumevno.” Kot je dejal, nas je bilo leta 1970 v Sloveniji nekaj manj kot 2 milijona, danes pa nas je malenkost več, rodnost pa na žalost bistveno nižja, kot takrat. Največja afriška država, Nigerija, je imela leta 1970 50 milijonov prebivalcev, danes pa jih ima 230 milijonov. Podobna razmerja kot so med Slovenijo in Nigerijo, so tudi med celo Afriko in celo Evropo: »Zato ne presenečajo ti prizori iz Lampeduze in iz ostalih pristanišč ob Sredozemlju, niti ti prizori ob naši južni meji, ker ta pritisk je strukturne narave. Vedno množica zapolni prazen prostor. Tukaj je edina strukturna rešitev to, da tega praznega prostora ni.« Tega se moramo, kot je dejal Janez Janša, mi kot Slovenci, kot Evropejci, zavedati in delati na demografiji: “V prejšnjem mandatu, ko je vlado vodila SDS, smo se tega lotili odgovorno. Pred prejšnjimi evropskimi volitvami je bila ta razprava dokaj visoko na politični agendi in Evropska komisija ima danes podpredsednico za demografijo. Kakšni so rezulatati je druga stvar, a vsaj formalno se je priznalo, da je to velik problem. Mi smo v prejšnjem mandatu prvič v zgodovini ustanovili Urad za demografijo, ki je bil lociran v Mariboru in ta urad je pripravil nabor sistemskih ukrepov, da bi bilo Slovencev vedno več. Prvi ukrep nove vlade je bil, da je ta urad ukinila.”

Janez Janša je obljubil, da bo SDS tudi v prihodnje to ključno strateško vprašanje postavljala v ospredje: »Obljubljam, da bo v vseh prihodnjih mandatih ki jih bo imela v rokah SDS, temu posvečeno veliko energije, namenjenih bistveno več sredstev kot doslej, končno vemo, kako je treba ravnati.«

Vir: SDS