Janez Janša Sorosu: “Izogibajte se EU in Evrope, prosim!”

“Izogibajte se EU in Evrope, prosim. Vaš umazan denar za tako imenovane NVO-je (nevladne organizacije) je najmočnejši generator konfliktov na celini, ki uničuje zaupanje med ljudmi in demokracijo. En Brexit je bil dovolj. EU potrebuje okrevanje in stabilnost. Kanclerka Angela Merkel je dobro opravila.”

To je bil odgovor in močno sporočilo slovenskega predsednika vlade Janeza Janše 90-letnemu Georgeu Sorosu, ameriškemu milijarderju z madžarskimi koreninami, ki je prepričan, da s svojimi  idejami in milijardami lahko uravnava cel svet.

George Soros je namreč objavil, da evropski voditelji ne bi smeli sprejeti kompromisa z Madžarsko in Poljsko, saj naj bi bila to najslabša od možnosti. Po njegovem se EU sooča z eksistenčno grožnjo, evropsko vodstvo pa si ob tem celo drzne pristati na nekakšen kompromis. Tako madžarska kot tudi poljska vladajoča politika po njegovem prepričanju resno ogrožata vrednote, na katerih je bila EU zgrajena.

Kot še pravi, gre le še za eno izmed tveganj, s katerimi se EU že sooča. “Popustljivost” Angele Merkel razume kot posledico njene utrujenosti zaradi dolgoletnega službovanja in približevanja pokoju, medtem ko se Emmanuel Macron srečuje z drugimi težavami na francoskem političnem prizorišču, je dodal. Evropski svet naj bi po njegovem prekoračil svoja pooblastila, s tem pa omejil sposobnost Evropske komisije, da bi interpretirala pravo in delovala v skladu z dogovorjeno zakonodajo EU.

Soroseva varovanka v Sloveniji je Tanja Fajon, predsednica stranke SD, ki v maniri dobre učenke uporablja enake besedne zveze kot Soros.

M. P.