Janez Janša: Trenutna epidemiološka slika omogoča sproščanje v nekaterih regijah

Predsednik vlade Janez Janša na sinočnji novinarski konferenci. (vir: Kabinet vlade RS)

Predsednik vlade Janez Janša je v sinočnji izjavi za medije povedal, da je vlada po predhodnem posvetovanju z vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in svetovalno skupino sprejela nekatere odločitve, ki izhajajo iz aktualne epidemiološke situacije in načrta sproščanja ukrepov.

“Kar se tiče situacije na nacionalni ravni, smo za dobrega pol koraka iz črne faze prešli v rdečo. Ta prehod ni tako krepak, da bi nas to lahko navdajalo z velikim veseljem, je pa to napredek, ki sam po sebi ne bi zadoščal za kakršnokoli sproščanje, če ne bi tudi trendi, ki se nakazujejo za naslednjih 7 dni bili optimistični,” je uvodoma dejal.

Trendi so padajoči in optimistični v 9 od 12 statističnih regij, kjer se je prešlo tisto mejo, ki omogoča prvo delno sproščanje nekaterih ukrepov, med njimi tudi Podravska regija.

V teh regijah bo praviloma od naslednjega tedna:

  • pouk v prvi triadi osnovnih šol potekal po C programu, se pravi v zmanjšanem obsegu, vendar v fizični obliki,
  • odprti bodo tudi vrtci,
  • zagotovljeno bo predšolsko varstvo, vse v skladu s strogimi ukrepi in navodili NIJZ.

Vsi zaposleni v vrtcih in osnovnih šolah prve triade se bodo v ponedeljek testirali.

“Glede na to, da je epidemiološka slika v Sloveniji še vedno izjemno resna, da smo iz črne v rdečo fazo prešli za dobrega pol koraka, je pri vseh dejavnostih, kjer bo prišlo do določenega sproščanja še toliko bolj pomembno, da se striktno držimo navodil, da tu ni nekih izjem, da upoštevamo vse ukrepe,” je poudaril premier in izpostavil, da bosta tako zdravstvena inšpekcija kot policija poostrili nadzor.

“Ne želimo si, da v prihodnjih tednih zaradi poslabšanja epidemiološke situacije ponovno nekatere ukrepe, ki jih bomo sedaj sprostili, zaostrujemo,” je dodal.

Prav tako je od naših skupnih naporov odvisno, ali je tveganje, ki ga sprejemajo s sproščanjem pravilno in razumno.

Več o tem si lahko preberete tukaj

Podatki za Podravsko regijo v grafu (označeno z rdečo barvo) pokažejo, da so bile okužbe v regiji približno na ravni povprečja države. Novembra je bilo okužb celo manj, potem se je krivulja izravnala, v zadnjih dneh oziroma po 5. januarju pa je število nekoliko nižje od povprečja.

M. P.