Janez Janša: Vladavina prava ali vladavina tapravih ?!

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je danes na socialno omrežje X oziroma twitter zapisal primerjavo med dvema primero različnega obravnavanja javnosti in sodne veje oblasti, pri nakupu in prodaji nepremičnine. 

Janez Janša je zapisal:

1. Zasebnik kupi poslovno stavbo za 1.7 milijona €. Zgolj 3 leta pozneje, vmes ni bistvenih sprememb na trgu, to isto stavbo kupi Ministerstvo za pravosodje za 7.7 mio €. Preplača za 6 mio ali 4.5x. Ministrica izjavi, da je to trg in da je vse ok.

2. Zasebnik kupi leta 1992 od zasebnika posestvo v Trenti za 45.000 takratnih DM. 13 let kasneje ga proda zasebnemu podjetju za 3x nakupne cene oz. 120.000 €. Vmes Slovenija stopi v Evropsko unijo , cene nepremičnin na trgu v tem delu države zrasejo za najmanj 4x.

V prvem primeru naj bi se v stavbo naselila sodna veja oblasti.

V drugem primeru ista sodna veja že 15 let preganja zasebnika, češ da je prodal predrago, izvaja sodno preiskavo, sprejema prazne obtožnice ter skupaj s tožilstvom zavlačuje postopek. Večinski mediji napišejo nekaj 100 obtožujočih prispevkov.

Vmes Ministrstvo za pravosodje še nezakonito vzame licenco sodnemu cenilcu, ki ga določi preiskovalna sodnica sama in ki v nasprotju s “pričakovanji” realno oceni vrednost posestva v času prodaje.