Janez Janša voditeljem EU: “Diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, ampak na politično motiviranih kriterijih, ne moremo imenovati ‘vladavina prava’!”

(vir: demokracija.si)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v torek poslal pismo voditeljem Evropske unije. V njem se je zavzel za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okvirju za spopad z epidemijo, ki ga zdaj spodkopava nedavni dogovor med svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem t. i. vladavine prava.

V pismu, med drugim naslovljenem na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, nemško kanclerko Angelo Merkel, portugalskega predsednika vlade Antonia Costa in druge, je med drugim zapisal, da je potrebno po celotni EU spoštovati vladavino prava, a dodal, da »diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, ampak na politično motiviranih kriterijih, ne moremo imenovati ‘vladavina prava’«.

“Danes številni mediji in nekatere politične skupne v Evropskem parlamentu odkrito grozijo z uporabo instrumenta, napačno poimenovanega ‘vladavina prava’, da bi z večinskim glasovanjem disciplinirali posamezne države članice,” je opozoril slovenski premier Janša.

“Tisti med nami, ki smo del življenja prebili pod totalitarnimi režimi, vemo, da se odstopanje od realnosti začne, ko procesi ali ustanove dobijo imena, ki pomenijo ravno obratno od njihovega bistva,” je še dodal.

In še: “Zato zdaj bolj kot kdaj koli prej potrebujemo enotnost glede tega, kam smo namenjeni. Potrebujemo spoštovanje drug do drugega. Potrebujemo skupno obrambo dostojanstva vseh volivcev v vseh državah članicah EU. Potrebujemo institucije EU, ki ne bodo vpletene v notranjepolitične konflikte držav članic. Potrebujemo ukrepe, ki jih vodi modrost, ki so jo imeli ustanovni očetje EU. Zavedati se moramo, da se v osnovi EU ne vrti okoli denarja, ampak vrednot. Zavedati se moramo, da vrednot na koncu ni mogoče prisiliti, da bi bile z denarjem. Verjetno je to težko razumeti nekomu, ki se je rodil v blaginji, vendar ga le-to ne odvezuje odgovornosti, da si prizadeva za dobro prihodnost EU.”

V skoraj štiri strani dolgem pismu je omenil tudi, da smo bili leta 2014 v Sloveniji “priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov”, nobena od institucij Evropske unije pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Pismo je ekskluzivno na svoji spletni strani objavil tednik Demokracija, v celoti ga lahko preberete tukaj: demokracija.si/