Janša: Imamo predsednika vlade, ki ne zna šteti

Foto: bobo

Izidi volitev so bili že znani, SDS je bila absolutna zmagovalka volitev v EU parlamentu, predsednik stranke Gibanja Svoboda, ki je dobila le dva sedeža, pa je še naprej vztrajal, da je “leva sredina dobila več glasov kot desnica”. Ker Golobu očitno niso znane osnove matematike, ga je o tem podučil predsednik SDS Janez Janša. 

“Imamo predsednika vlade , ki ne zna prešteti hiš za poplavljene, stanovanja za mlade, € za Litijsko, nerazdeljenih računalnikov – in ne mandatov,” je na družbenem omrežju X med drugim zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Janša je že v prvem odzivu poudaril izrazit poraz vladne koalicije, medtem ko je Golob poudaril zadovoljstvo nad višjo volilno udeležbo. Delni izidi okrog ene ure zjutraj, tako da so že precej jasno nakazali – 2 mandata od devetih v EU parlamentu Gibanju Svobodi, 4 SDS-u, a Robert Golob je še naprej vztrajal: “Naj ponovim, leva sredina je dobila danes več glasov kot desnica.”

 

A ker se Golob ni želel sprijazniti ali pa je enostavno pod vprašajem njegova sposobnost osnov matematike, mu je prvak SDS pojasnil zadeve na bolj njemu razumljiv način: “Včerajšnji rezultat preveden v DZ mandate. Vladne stranke: ostali je 33 : 55. Če Vesno štejemo pogojno k vladnim, je to še vedno 43 : 45.”, je zapisal.

Kot je razvidno iz priložene tabele, bi imela vladna koalicija v tem primeru skupaj 33  sedežev, ostali, torej SDS, SLS, NSi in Vesna pa 55. Pa četudi bi Vesno šteli k levim v vladno koalicijo, bi s tem ostali še vedno imeli večji delež, kar pomeni, da leva sredina v nobenem primeru ne bi dobila več glasov kot desnica.

Janša zaključuje, da “Imamo PV @vladaRS, ki ne zna prešteti hiš za poplavljene, stanovanj za mlade, € za Litijsko, nerazdeljenih računalnikov – in ne mandatov.”

Izidi so jasen signal vladi, naj premisli
Janša je po izidu poudaril, da so izidi slovenskega volilnega telesa jasen signal vladi, naj naredi podoben premislek kot francoski predsednik Macron ali belgijski predsednik vlade, ki je odstopil. Meni, da je odgovor slovenskega volilnega telesa tak tudi “zaradi manipulacij, ki so se dogajale v zadnjih tednih, in preusmerjanja pozornosti”. “Te niso pomembne ne za slovenske državljane ne za prihodnost EU-ja. Pri tem mislim tudi na drastično kršenje poslovnika DZ-ja in na manipulacije, ki so se dogajale z zlorabo represivnih organov v času kampanje.”

A.H.

vir: nova24tv.si