Janša: Kadri DeSUS v vladi naj se odločijo, ali so v vladi ali v opoziciji

Kadri DeSUS v vladi naj se odločijo, ali so v vladi ali v opoziciji, je na Twitterju pozval premier Janez Janša. Spomnil je na statut DeSUS, ki določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz koalicije njen minister odstopiti. DeSUS pa je odločitev o tem prepustila Janši. Težko je sodelovati z nekom, ki se niti lastnega statuta ne drži, dodaja Janša.

“Lep primer (ne)vladavine prava in pravil,” je na Twitterju še navedel Janša. Opozoril je, da je zmeda zadnje, kar v tem skrajno resnem položaju potrebujejo.

Svet stranke DeSUS, ki ga sestavlja okoli 60 članov, je danes s 37 glasovi za in brez glasu proti izglasoval predlog za izstop iz vladne koalicije in podprl strankinega predsednika Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja morebitne nove vlade. Dva ministra DeSUS – za zdravje Tomaž Gantar in za kmetijstvo Jože Podgoršek – sicer za zdaj ostajata v vladi, saj v stranki odločitev o njima prepuščajo Janši.

Strankin statut, ki so ga spremenili in dopolnili letos januarja, sicer v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Erjavec pričakuje, da bo današnjim odločitvam organov stranke sledila tudi poslanska skupina. A so iz slednje v minulih dneh prihajale informacije, da morda ne bodo sledili odločitvi organov stranke v tem primeru.

Prvak NSi Matej Tonin je danes prek Twitterja sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov v DZ. Skupaj se bodo po njegovih navedbah posvetili zajezitvi covida-19, gospodarskemu okrevanju in okrepitvi zdravstva. Več o sestanku ni znanega. Po neuradnih informacijah pa so bili danes opravljeni številni pogovori s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci, poroča STA.

M. P.