Janša: Meja med zmerno in ekstremno levico se je zabrisala

Predsednik SDS Janez Janša. Vir: STA

“SDS je zelo jasno povedala že pred EU volitvami, da ne podpiramo enake koalicije kot je bila doslej, ker mislimo, da je v naslednjih petih letih Evropo potrebno usmerjati drugače. In v primeru, če bo vodstvo EPP-ja oblikovalo takšno koalicijo, nas v tej vladi ne bo,” je bil za Radio Ognjišče jasen prvak opozicije Janez Janša. Celoten intervju lahko poslušate tukaj

 

Na Radiu Ognjišče je radijski voditelj Alen Salihović tokrat gostil opozicijskega prvaka Janeza Janšo. Spregovorila sta o aktualnem političnem dogajanju, med drugim tudi o volitvah. Zmagovalka letošnjih evropskih volitev je SDS. Sogovorca sta spregovorila o rezultatu volitev, o delovanju vlade in povolilni evropski matematiki. Salihović: “Čemu pripisujete zmago in ali je kakšna slaba volja med neizvoljenimi kandidati?” Janša: “SDS je zmagala, kar pomeni, da so zmagali tudi vsi tisti, ki so kandidirali na listi, v SDS ni poražencev, so vsi zmagovalci.” 

Janša: meja med zmerno in ekstremno levico se je zabrisala
Vsi, ki so kandidirali, so tudi podpisali zavezo, da če bodo v času tega petletnega mandata v EU parlamentu SDS sestavljala vlado in bo kdo od njih vanjo povabljen, potem mandat dobi naslednji, ki je na listi. Zato so lahko teoretično vsi, ki so kandidirali evropski poslanci. Salihović je v nadaljevanju spomnil, da je v Bruslju znova na obzorju koalicija EPP-ja z levosredinskimi strankami. Janša je ob tem opozoril, da ni težava zgolj koalicija kot takšna. “Meja med levico in ekstremno levico se je zelo zabrisala,” je posvaril prvak SDS.

Rezultat EU volitev je jasno pokazal, da si evropski volivci želijo desno koalicijo. (Foto: epa)

To je tako v Bruslju kot v posameznih nacionalnih državah. Janša opaža, da se je “vse, kar se v EU parlamentu šteje, zelo poenotilo”. Spomnil je na skupno izjavo liberalcev, socialistov, zelenih in levice pred volitvami, da če bo EPP vzela kateregakoli partnerja z desne, oni ne bodo sodelovali. Janša: “Pridržali so si neko pravico, da oni razsojajo, kdo je proevropski, kdo je ustrezen partner za nekoga drugega, sebe pa razglasili za “mainstream” … Že takrat sem pričakoval kakšno ostrejšo reakcijo s strani EPP-ja, saj je že tedaj kazalo, da bo relativna zmagovalka, pa te reakcije ni bilo.” 

Evropski volivci so jasno pokazali, da želijo drugačno koalicijo
In če bo razplet takšen kot se sedaj nakazuje, bo to po njegovem napaka. Velika napaka vodstva EPP so bili tudi takojšnji pogovori o delitvi funkcij, namesto, da bi se določilo deset najpomembnejših prioritet za EU, nato pa okoli tega dogovora gradilo koalicijo. “Žal pa je sedaj večina padla v iste vzorce, ki so se dogajali že doslej in so EU stali precej napačnih politik – da se razdeli ključne funkcije, ostalo pa bo kar bo …” Zaradi takšnega začetka v Bruslju vlada precej kaotično stanje in to ob dejstvu, da so volivci večine držav EU-ja izrazito pokazali interes za drugačne evropske politike, kar pomeni tudi drugačno koalicijo.

Levica bo za talca vzela EPP, EU koalicija pa nadaljevala s škodljivimi politikami
Pokazali so tudi, da si želijo drugačno usmeritev Evropske komisije. Zadeva pa se lahko zalomi pri glasovanju v EU parlamentu glede predsednice EK-ja Ursule von der Leyen. Slednja naj bi ponovila mandat, čeprav prejšnji še zdaleč ni bil sijajen. So pa leve stranke skupaj z EPP-jem večina, ki bo pozneje držala EPP kot talca pri pomembnih odločitvah, denimo pri nerazumnem zelenem prehodu in migracijski politiki. Salihović pa je v nadaljevanju spomnil, da je premier Robert Golob (z razliko od Janše) podprl von der Leynovo, kar je po mnenju Janše tudi posledica enotnosti na levem polu, ki pa se je bistveno ošibil.

Frans Timmermans ob obisku slovenskih Socialnih demokratov. (Foto: SD)

Evropsko komisijo so dejansko vodili socialisti
S strani Janše in SDS pa je glavni očitek ta, da je bila kot predsednica EK-ja prešibka. Komisijo je dejansko vodil socialist Frans Timmermans. Janša je to sam doživel na srečanju slovenske vlade z EK-jem, ko je Timmermans v nekem trenutku prevzel vodenje Komisije. Dejstvo pa je tudi, da si močnejše evropske države na tej pozicije ne želijo močne figure. Janša: “Za dolgoročno preživetje EU-ja kot ideje in političnega projekta to ni dobro.” Ključno pa je tudi še, da je Golob svojo podporo izrazil samovoljno, brez soglasja v lastni koaliciji: šibak levi blok se enostavno zaveda, da česa boljšega kot von der Leynova, zase ne morejo pričakovati.

Zavedajo se, da če ona pade, potem bo prišel nek kandidat, okoli katerega se bo skušalo oblikovati koalicijo, ki se bo raztezala tudi na desno. Salihović je ob tem spomnil na možnost, da bi to postal hrvaški premier Andrej Plenković. Izbira drugega, bolj šibkega kandidata, pa je po mnenju Janše neka določena realna manjša možnost, v primeru, da se tajno glasovanje ne bi izšlo … Spomnil je denimo na Maria Draghija itd. Radijski voditelj je v nadaljevanju spomnil na Janševo srečanje z italijansko premierko Giorgio Meloni (ECR), madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom (ki ni več v EPP-ju) in drugimi konservativnimi predstavniki evropske politike.

Janša: “Če bo vodstvo EPP-ja oblikovalo enako koalicijo, nas v tej vladi ne bo!”
Zanimalo ga je, ali se v SDS spogledujejo z izhodom iz EPP-ja in vstopom v stranko Evropskih konservativcev in reformistov. Janša: “SDS je zelo jasno povedala že pred EU volitvami, da ne podpiramo enake koalicije kot je bila doslej, ker mislimo, da je v naslednjih petih letih Evropo potrebno usmerjati drugače. In v primeru, če bo vodstvo EPP-ja oblikovalo takšno koalicijo, nas v tej vladi ne bo.”

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in prvak opozicije Janez Janša (Foto: Vlada RS)

V tem trenutku pa ostaja odprto vprašanje, komu se bodo pridružili in kakšne skupine bodo v EU parlamentu obstajale v prihodnje. Zagotovo bo vsaj tretjina strank, ki so trenutno v EU parlamentu razmišljala o novih povezavah, verjeten pa je tudi nastanek vsaj ene večje politične skupine. Vprašanje je ali to ne bo tretja ali četrta največja skupina in ali v naslednjih petih letih ne bo nastala politična skupina, ki bo tudi zmagovalka naslednjih evropskih volitev, če EPP svoje pozicije, ki jo ima, ne bo sposobna ubraniti z uravnoteženo koalicijo.

Salihovića je v nadaljevanju zanimalo, kaj Janpa pričakuje od EU-ja v prihodnje in spomnil, da je bil kritičen do migrantskega pakta in zelenega prehoda itd. Salihović: “Koliko napak si EU v naslednjih petih letih sploh še lahko privošči?” Janša: “Mislim, da nobene več!” Če bo zgrajena neformalna koalicija med EPP-je z levim blokom, potem tudi v tem primeru sicer ne pričakuje, da se bo sprejemalo škodljive odločitve, denimo migrantski pakt ali zeleni prehod. “Tega ne bo, ker je jasno, da je cena previsoka,” je prepričan Janša. Zadeva se ne izide, ko gre za gospodarsko rast in industrijsko politiko ter blaginjo Evropejcev.

Leve stranke so si migracije zastavile kot politični projekt!
Bolj je vprašanje, ali bo v nastali politični večini dovolj moči, da se izbere drugo pot, vključno z migracijskim paktom (opustitev s strani levice vsiljene relokacije ilegalcev oziroma plačevanja za migrante). Za takšne popravke, pa v koaliciji na levo ne bo potrebne trdne večine. Janša je prepričan, da se Evropejci težav, povezanih z migracijami že zavedamo (vsaj večinsko), le da so nekateri teh posledic veseli (denimo levica), ker gre za njihove bodoče volivce. “Nekatere leve stranke niti ne skrivajo, da je to njihov politični projekt.” Nekatere imajo celo napisano v programu, da je to način, s katerim se bodo razgradili “kapitalistični temelji EU-ja”.

Temnopolti migranti, Ljubljana. Fotografija je simbolična. (Foto: STA)
Migracije so grožnja evropski civilizaciji in načinu življenja
Janša: “Jasno pa je, da nič hitreje ne spremeni načina življenja kot to, da zamenjaš prebivalstvo, ali če ga pomešaš!” Zato je ključno vprašanje, ali se Evropejci zavedamo nevarnosti nenadzorovanih migracij za evropsko civilizacijo in evropski način življenja. EPP pa bo s svojo nespametjo verjetno še dodatno pripomogla k močnemu zasuku na desno v več državah EU-ja, vključno s Francijo. “In če se EPP ne bo zavedala tega toka, čez pet let zagotovo ne bo več največja v Evropskem parlamentu, lahko pa se njena večina izgubi že prej,” svari Janša. V nadaljevanju sta se sogovorca dotaknila domačega političnega parketa.

Salihović opaža, da ima navkljub vsem dogodkom, vlada še vedno “veliko” podpore. Janši pa se trije mandati od devetih ne zdijo “veliko” (EU volitve). Vrh tega je SDS sama dobila štiri mandate. “To je drastičen padec podpore. Golobova stranka je v primerjavi z volitvami v DZ izgubila 12 odstotnih točk.” Zaradi podobnih rezultatov na EU volitvah, sta padli francoska in belgijska vlada, padec pa se obeta še nekaterim. Tudi to bo prispevalo k temu, da bomo imeli, tako kot vedno doslej, ko je v Sloveniji na oblasti levica, predčasne volitve. Najprej je seveda zelo verjetna določena rekonstrukcija vlade, da bi koalicija pridobila še nekaj mesecev.

Ključni problem tranzicijske levice: tam ni suverenih strank
“Ni problem samo glava, ampak celotna kompozicija koalicije, ki je zgrajena na negativnem programu izključevanja. Podporo na volitvah so prejeli, ker so bili proti ukrepom, s katerimi smo varovali življenja in zdravje ljudi v času epidemije. Prav tako so dobili glasove, ker so osrednji mediji vsak ukrep razglasili za diktaturo. Premier je pred volitvami dejal, da bodo ustavili davčno reformo, s katerim smo omogočili, da so se realno začele povečevati neto plače, z besedami “kaj bo meni več denarja, ga bomo zapravljali za večje neumnosti”. Kljub temu je del volivcev še vedno volilo za to opcijo. In ko je treba reševati življenjske probleme, se izkaže, da so “prekratki”.” 

Situacija v kateri smo, je po mnenju Janše absurdna, smo pa že v preteklosti imeli podobne vlade, ki ravno tako niso vladale. “Ko tranzicijska levica z vso močjo globoke države sestavi večinsko koalicijo in izvršilno oblast, o nekih stvareh formalno sicer odločajo, dejansko pa odločitve sprejmejo tisti, ki so jih tja postavili. To je ključni problem levega političnega pola – da ni suverenih strank.” Zakulisje ima številne vzvode moči, ni pa na takšen način mogoče denimo voditi popoplavne obnove, za kar je potreben nek sposoben minister oziroma uradnik, ki ni izbran v okviru projekta čiščenja antijanšizma.

Golob bo po propadlih plačnih pogajanjih verjetno odstopil
Takšna oblast pa ne more trajati, ker se navkljub propagandni moči slabega stanja ne da prikrivati v nedogled. Prvak SDS je spomnil tudi na odločbo US o sodniških plačah, kar je začasno potihnilo zaradi “predvolilnega hrupa”. Če se bodo sodniške plače dvignile za 27 odstotkov, potem bo sledil vsaj predlog za dvig plač v tem plačnem stebru. “In rad bi videl sindikate, ki bodo mirno gledali, kako se plače funkcionarjev dvignejo za 27 odstotkov, šolnikov pa ne. V naslednjih mesecih nas čaka stampedo in verižna reakcija …” Če pa se v celotnem javnem sektorju plače dvignejo za 27 odstotkov, pa je to preko milijarde evrov, teh sredstev pa ni …

Verjetno bo sledilo nekaj podobnega kot v času Mira Cerarja, ko je odstopil, ker so plačna pogajanja neformalno zašla v slepo ulico. Nekaj podobnega bi lahko sledilo tudi sedaj. Salihović je spomnil na nedavne besede Nataše Pirc Musar, ki je tudi sama ugotovila, da sta dve leti vlade minili brez kakšnih večjih uspehov, vsaj ko gre za strateške reforme. Janša pa je odvrnil, da milejše kritike ni mogoče izreči, in spomnil da gre za predsednico iz istega političnega pola. Prvak SDS je opomnil tudi na dejstvo, da okoli popoplavne obnove tako rekoč ni bilo sprejetih nobenih konkretnih potez.

Koalicija si sproti izmišlja pravila za sprejem zakonov in krši ustavno normo
Dotaknila sta se tudi Jankovićevega kanala C0. Janša meni, da bi se v katerikoli drugi občini to preprečilo. “To je mogoče le v Ljubljani, kjer imate šerifa in kjer zakoni ne veljajo. Je mogoče le v razmerah divjega Zahoda. Vprašanje, kako se lahko nekdo sploh odloči, da bo kanalizacijo speljal preko območja, ki je zaščiteno z vsemi možnimi odloki in dekreti ter iz katerega vodo pije 300 tisoč oseb …” Vrh tega so to omogočili tisti, ki so zahtevali zapis pravice do čiste pitne vode v Ustavo RS, ki so vrh vsega zbrali 600 tisoč glasov ljudi, ki so jih na referendumu zavedli ter tako uspeli ovreči zakon, ki je takšne probleme reševal, ne pa jih povzročal.

Moralno sporna predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič drugim pridiga o morali in etiki. (Foto: Bobo)

Ob tem gre posebej izpostaviti Niko Kovač in njen Inštitut 8. marec. Janša je spomnil, da niso samo tiho, ampak celo financirani od tistih, ki si obetajo koristi od tega okoljevarstvenega škandala. Oba sta se tudi strinjala, da se pod Urško Klakočar Zupančič, v DZ-ju udejanja avtoritarni način vodenja, kakršnemu doslej še nismo bili priča, kar se kaže tudi preko ignoriranja poslovnika. “Potem ni več pravil. 30-dnevni rok smo spoštovali, ko so nam dejansko nagajali, in ko so bila ogrožena življenja ljudi. Pa nikomur ni prišlo na misel, da bi kršil poslovnik.”

Poteptanje pravilnika DZ kaže, da demokracije ni
“Nekaj podobnega se dogaja tudi pri preiskovalnih komisijah, ki so na začetku vladne koalicije rastle kot gobe po dežju. In dokler so jih ustanavljali oni, so veljala ena pravila, sedaj ko je eno komisijo predlagal Državni svet, pa druga, čeprav gre za orodje opozicije.” Vladna koalicija si sproti izmišlja pravila, čeprav gre za vnaprej predpisan način sprejemanja zakonov, ki je v Sloveniji ustavna norma. “In če tega ni, ni demokracije, tukaj smo.” Janša še priznava, da z NSi sodelujejo slabše, kot slednja sodeluje z vladno koalicijo. Navkljub številnim ministrstvom v prejšnji vladi, se je prijateljstvo po koncu vlade končalo.

Prilastili so si tudi obe nadzorni komisiji (tajne službe in javne finance). Prav tako niso dali obljubljenih podpisov za vladno komisijo Gen-I-ja, posledično jo je ustanovil Državni svet, vlada pa ni zamenjala njihovih kadrov v državnih podjetjih. To se je NSi “obrestovalo” tudi na evropskih volitvah, kjer so za las prehiteli SLS. Hkrati medsebojno napadanje med sorodnimi strankami dela škodo celotnemu desnemu bloku. Ugodno pa bi bilo za NSi in SLS, da bi na EU volitvah nastopili skupaj, saj bi prejeli dva mandata. Dejansko bi za združeno listo glasovali tudi nekateri od tistih, ki so ostali doma. Je pa težko primerjati EU in parlamentarne volitve, kjer je višja volilna udeležba.

Mirovni vrh v Švici je korak h končanju tragedije v Ukrajini
V nadaljevanju se je prvak SDS dotaknil tudi napačne postavitve slovenske vladajoče politike na stran Palestine v Varnostnem svetu OZN in spomnil, da je bil mandat za nestalno članico dejansko podeljen njegovi bivši vladi. Priznanje Palestine ne omogoča prekinitev spopadov in trajno rešitev, zlasti v času ko entiteto vodi teroristična organizacija, ki je dejansko zmagala na volitvah. Gre za izkoriščanje zadeve za notranjepolitične obračune in nabiranje političnih točk. Dotaknila sta se tudi Ukrajine in tega, da se reševanje ukrajinske krize prenese v OZN. Janša: “Menim, da si Samuel Žbogar ne zasluži plače, ki jo dobi. V OZN-u sta Rusija in Kitajska stalni članici varnostnega sveta in lahko blokirata vsako odločitev.”

Nasilno prisvajanje tujega ozemlja ni sprejemljivo!
“Kako gospod Žbogar misli, da bo Rusija, ki je agresorka na Ukrajino, sedaj v OZN-u ne bo z vetom preprečila neko rešitev, ki njej ne bo koristila?” Se pa preostali del sveta problema zaveda, zato je bil v Švici mirovni vrh, ki je skušal nadomestiti vlogo OZN. Škoda pa je, ker nekatere države, denimo Indija, zaključne izjave niso podpisale, zato gre v veliki meri za stališča Zahoda, kar pa ne more nadomestiti vloge OZN. Vrh je korak naprej, je pa le delen uspeh. Mnoge države so jasno povedale, da nasilno prisvajanje ozemlja ni sprejemljivo. Ukrajina pa se vse bolj pomika k zamrznjenemu konfliktu, razen če se Zahod ne odloči, da napadeni državi ne bo pomagal toliko, da bo ta vnovič sposobna osvoboditi zasedena ozemlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin in vrhovni vodja Severne Koreje Kim Jong Un. Vir: AFP
Putinov obisk v Severni Koreji je znak njegove šibkosti
Spomnila sta tudi na obisk Vladimirja Putina v Severni Koreji, ki ima sicer lahko različne cilje. Putin je tja odšel “po granate, ki mu jih zmanjkuje navkljub velikim ruskim zalogam”. Ukrajina pa je v zadnjem času dobila nekaj več streliva predvsem zaradi češke iniciative in vnovič vzpostavila ravnotežje na vzhodu. “Rusija pa navkljub velikim besedam, kako so zagnali vojno ekonomijo, kako jih ta vojna ni izčrpala ter prizadela … Izgubili so pol milijona ljudi. Govoriti, da nisi nič prizadet, moraš biti dejansko prizadet v glavi, da zanemariš toliko človeških življenj samo na lastni strani, kaj šele na napadeni. Obisk Putina v Severni Koreji vidim kot odraz šibkosti Kremlja.” 

Radijski voditelj je izpostavil tudi na tajno sojenje ruskima vohunoma. Spomnil je tudi na iz Avstrije izgnanega ruskega vohuna Ivana Popova, ki je leta deloval v Sloveniji. Med drugim je opravil intervju z aktualnim obrambnim ministrom in tedanjim premierjem Marjanom Šarcem“Kaj to pove o vlogi slovenskih obveščevalcev?” se je vprašal Salihović. Janša je poudaril, da je bila v Sloveniji ruska obveščevalna mreža zelo razširjena, del pa je še ostal, največ le-teh pa je bilo odstranjenih spomladi leta 2022, ko je vlada izgnala 20 odstotkov osebja ruskega veleposlaništva v Ljubljani. Takrat se je veliki “mrež pretrgalo, nekatere pa so še ostale”.

Janša: Ob prazniku se spomnim ključnih oseb osamosvojitve, ki so že odšle
Dotični aretirani vohuni pa so po njegovem majhne ribe. Ruski obveščevalni prodor v “slovensko tkivo” je po njegovem bistveno globlji in bolj nevaren. Treba bi bilo vprašati tudi vidne slovenske politike, kdo od njih je bil pri zadnjem sprejemu na ruski ambasadi. “Po mojem se je tam zbrala top ruska agentura, vključno z nekaterimi politiki iz levih strank.” Za konec je Salihovića zanimalo, kako bo Janša praznoval dan državnosti. Janša: “Uradno na številnih proslavah, včeraj smo bili na maši za domovino, ki je bil dostojen dogodek. Intimno pa se vedno spomnim ljudi, skupaj s katerimi smo bili tedaj v uniformi ali se kako drugače borili za samostojno Slovenijo, pa jih danes ni več med nami. Žal je vsako leto seznam daljši.”

Milan Kučan, lažni osamosvojitelj. (Foto: sta)
Tisti, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija bi jo žrtvovali za internacionalizem
Dejstvo pa je, da mnogi, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija, vidijo nek okvir v kateri se bo slovenska kultura in identiteta utopila (Kučan: Slovenci izven YU nimajo identitete …). Ti ljudje, ki so tedaj sodelovali pri uničevanju slovenske identitete, v EU-ju vidijo nekaj podobnega, kjer bi se slovenska identiteta utopila. Gre za obliko kulturnega marksizma oziroma ideologije, ki v narodu ne vidi okvira za večjo blaginjo in zaščito svobode državljanov, ampak oviro pred internacionalno, planetarno ureditvijo, ki je bila vedno utopija. Na lokalni ravni je pripadnost slovenskemu občestvu sicer mnogo globlja (lokalne proslave, maše za domovino), kot v politiki. Zato smo lahko optimisti glede prihodnosti slovenstva v naslednjem desetletju, stoletju in tisočletju. Praznoval bo skupaj z družino.

Domen Mezeg

vir: nova24tv.si