Janša: Ne glasujte predčasno, za varnost predčasnih volitev ni poskrbljeno

Foto: Bobo

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je imel tiskovno konferenco, kjer je razložil kako je Državna volilna komisija (DVK) zavrnila vse predloge SDS o predčasnih volitvah, zaradi česar varnost le-teh ni zagotovljena. 

Najprej se je Janez Janša pošalil, da ga veseli velika udeležba konference, kar pomeni, da niso vsi na pikniku ministrstva za infrastrukturo.

Dosledno izvajanje zakona o volitvah

Janša je uvodoma povedal, da je pred časom SDS sprejela resolucijo, s katero je zahtevala, da se dosledno izvaja Zakon o volitvah, da se volišča tam, kjer so bila v zadnjih desetih letih, ne ukinejo brez pravih razlogov. Zahtevali so tudi, da se pred volitvami v Evropski parlament zagotovi sprotno štetje glasov na predčasnih volitvah. Od pristojnih na DVK so dobili odgovor, da je komisija o tem razpravljala in da je ta predlog zavrnjen.

Volivci lahko glasujejo 3 dni pred volitvami. Te glasovnice se v skrinjici zapečatijo, potem so nekje na sedežu DVK ali v kakšnem drugem prostoru in so tam do nedelje, je razložil Janša. Zakon o volitvah v DZ nikjer ne določa, da bi se morali glasovi prešteti. Postavlja se vprašanje kako so te glasovnice varovane, kdo jih varuje (katere varnostne službe).

 

Nezakonita združitev volilnih okrajev

Janša je opozoril še, da je v velikih mestih združenih več volilnih okrajev (v Ljubljani 11, v Mariboru 5). Zakon o volitvah DZ v 69. členu pravi, da se predčasno glasovanje opravi na posebnem volišču, na območju kraja volilne komisije – to kar se dogaja v nekaterih mestih v Sloveniji pa je torej nezakonito, kljub temu, da je SDS kontaktirala DVK in da so tam priznali, da morajo biti volišča na predčasnem glasovanju na kraju volilne komisije, zdaj pa pravijo, da v Ljubljani ni dovolj prostora. Janša je poudaril, da bi moralo biti v Ljubljani več pisarniških prostorov kot v celotni preostali Sloveniji. DVK torej priznava, da namerno krši zakonodajo.

SDS bo to vprašanje tudi internacionaliziralo. Pred 10 leti, ko se je zakon sprejemal, so bili pomisleki glede predčasnih volitev irelevantni, ker so predčasno volile le izjeme, danes pa predčasno voli tudi po 100 tisoč volivk in volivcev. Zato je varovanje glasovnic in predhodno štetje glasovnic nujno.

 

Ne glasujte predčasno

Neposredno je za varnost in pravilnost volitev odgovorna DVK, a to ni nobena garancija. Pristojni (DVK) bi morali glede na vprašljivo varnost predčasnega glasovanja, slovenski javnosti razložiti, da ni bil sprejet (oz. da je bil preglasovan) predlog SDS, da se glasovnice štejejo sproti in da glasovanje na določenih mestih poteka na nezakonit način. Zaradi dvomljive varnosti predčasnih volitev ljudi pozivajo, naj NE glasujejo predčasno.

Svobodnjaki izkoriščajo mrtve palestinske otroke

Janša se je dotaknil še posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. Novinar ga je vprašal o nameri vlade, da se nekako izogne posvetovalnemu referendumu in kljub temu prizna teroristično Palestino za državo. Janša je rekel, da to pomeni, da se pogovarjajo o tem, kako kršiti zakonodajo, saj ta jasno določa, da se v času, ko je razpisan referendum zakonodaja ne more sprejeti – prav tako je opozoril, da je bivša koalicija v prejšnjem mandatu razpisala 10 takšnih referendumov.

 

Foto: Bobo

Razložil je tudi zakaj se o Palestini (ne pa slovenski in evropski) prihodnosti ne pogovarjamo zdaj. Pri tem je uporabil kar besede Matjaž Nemca, ki je jasno na soočenju na Pop TV povedal, da je Gibanje Svoboda priznanje odlagalo do tik pred volitvami, saj so si tako obetali dobro bero skrajno levih glasov. Svobodnjaki torej Palestino izkoriščajo za svoje politične namene.

Janša se je pripomnil, da je 146 držav priznalo Palestino potem, ko sta si dve strani segli v roke, ko je prišlo do nekega napredka, ne pa tako kot Slovenija, ki bi to naredila sredi konflikta.

I. K.

vir: nova24tv.si