Janša ob kritikah Orbanovega obiska v Moskvi Ursulo von der Leyen opozarja na dvojne vatle glede Ukrajine

Predsednik SDS Janez Janša. (foto: sta)

Obisk madžarskega predsednika Viktorja Orbana v Moskvi buri duhove v evropski prestolnici. Na kritike, ki so jih proti Orbanu zalučali predstavniki bruseljskega političnega mehurčka, se je odzval predsednik SDS Janez Janša. Predsednico Evropske komisije je opozoril na dvojne standarde, s katerimi obravnava različne voditelje držav članic in na kruto realnost ruske invazije na Ukrajino. Počne Evropska unija dovolj za končno zmago Ukrajine? 

“Strinjam se, popuščanje ne bo ustavilo Putina. To je očitno. Nikoli ni delovalo s komunisti. Toda kje vidite rešitev, Ursula von der Leyen?” jo je vprašal Janša.

Zapis predsednika SDS na socialnem omrežju X v nadaljevanju objavljamo v celoti: “Denar je pomemben, vendar ni dovolj. Na žalost vsa formalna odločnost Evropske komisije ni sposobna zagotoviti milijona granat in 100 letal za Ukrajino. In, prosim, ne uporabljajte dvojnih standardov. Ko sta Emmanuel Macron in Olaf Scholz obiskovala Putina v najtemnejših časih za Ukrajino, ni bilo nobenih protestov Evropske komisije. Poskušali so pomiriti Putina namesto da bi poslali pomoč Ukrajini. Se spomnite tistih dolgih miz?

Ne spomnimo se tudi nobene podpore Evropske komisije za Mateusza MorawieckegaPetra Fialo in mene, ko smo potovali v Kijev v tistih istih temnih časih, da bi govorili o podpori EU in evropski perspektivi za Ukrajino. Evropska komisija, skupaj s svojo službo za zunanje delovanje, je bila zamrznjena v strahu in neodločnosti. Nekateri ljudje iz Evropske komisije so nam tudi povedali, da nimamo mandata EU. Morda nismo bili iz pravega političnega spektra?

Morawiecki, Fiala in Janša. Vir: STA

In kar je najpomembnejše. Ukrajinci umirajo na fronti in v zaledju. Vsak dan. Hkrati jim ni dovoljeno uporabiti malo sodobne opreme, ki so jo dobili – na pomembne vojaške cilje na ruskem ozemlju. Kje vidite rešitev, če Ukrajina ni dovolj podprta, da bi zmagala v vojni in še vedno želite, da umirajo v tisočih vsak mesec?

Za božjo voljo, vsi vi, ki imate resnično moč, storite nekaj, kar bo naredilo razliko. Evropejci v Ukrajini umirajo, medtem ko politična elita EU trguje za dobro plačane položaje in krivi drug drugega.”

Najprej k Zelenskemu, nato k Putinu
Viktor Orban
 je takoj po začetku madžarskega predsedovanja Evropski uniji odpotoval v Kijev, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Kot je Orban povedal za svetovne medije, je bil namen obiska poiskati možnosti za čim prejšnjo sklenitev prekinitve ognja, državnika pa naj bi na srečanju odprla novo poglavje bilateralnih odnosov med državama.

“Moja prva pot po prevzemu predsedovanja Svetu EU me je vodilo v Kijev na srečanje s predsednikom Zelenskim. Ocenil sem možnost sklenitve premirja, ki bi lahko zagotovilo priložnost za pospešitev mirovnih pogajanj. Svoje ugotovitve bom nemudoma poročal Svetu,” je zapisal Orban.

Viktor Orban v Moskvi. Vir: X

Nato je sledil obisk Moskve. Tako je opisal razloge za pot: “Miru ne morete doseči iz udobnega naslanjača v Bruslju. Čeprav rotirajoče predsedstvo EU nima mandata za pogajanja v imenu EU, ne moremo sedeti križem rok in čakati, da se vojna čudežno konča. Služili bomo kot pomembno orodje pri prvih korakih proti miru. To je bistvo naše mirovne misije.”

Ž. K.

vir: Nova24TV.si