Janšev kompromisni predlog rešil evropska sredstva

Slovenski predsednik vlade Janez Janša na srečanju voditeljev držav članic EU. (vir: gov.si)

Članice Evropske komisije so ob koncu tedna dokončno dosegle preboj in končni kompromis pri dogovoru o pomoči državam članicam EU v boju z epidemijo. Kompromis, ki so ga na koncu soglasno potrdili vsi, je predlagal slovenski premier Janez Janša in tako odločilno prispeval k premostitvi spora.

Do nesporazumov med Madžarsko in Poljsko ter ostalimi članicami EU je prišlo pri sprejemanju dogovora o svežnju pomoči članicam v boju s epidemijo koronavirusa, pri katerem bo tudi Slovenija dobila več milijard evrov.

Nekatere članice so namreč želel v dogovor vnesti določilo, da bi bile do denarja upravičene le države, ki spoštujejo vladavino prava, čemur pa so ostro nasprotovale Madžarska in Poljska. Opozarjale so namreč, da pomoč po pandemiji ne more biti pogojevana z nekim nedoločnim pogojem, hkrati pa da bi lahko prišlo do njegove zlorabe, saj bi lahko del držav na ta način blokiral pomoč drugim državam.

Gordijski vzel je presekal slovenski premier Janez Janša. Predlagal je kompromisni predlog, po katerem pomoč državam več ne bi bila pogojevana z določbo o vladavini prava, vse dokler Sodišče EU ne odloči, ali je pomoč mogoče pogojevati na ta način. Vse do takrat pa se lahko pomoč normalno koristi, kar pomeni, da jo bodo lahko države članice, vključno s Slovenijo, začele koristiti že 1. januarja.

Pismo, v katerem je Janša predlagal kompromis, je bil sicer pred časom v slovenskih levo usmerjenih medijih deležno precejšnjega pogroma, za kar pa se je zdaj izkazalo, da neupravičeno. Pismo in predlog je namreč podprla tudi nemška kanclerka Angela Merkel in ga označila kot dobrodošlo pobudo. Poleg tega se je zdaj izkazal kot predlog, ki je odločilno prispeval k razpletu zapleta, v katerem so se znašle članice EU.

Z doseženim dogovorom pa niso zadovoljni socialisti na evropskem parketu, posebno glasa iz Slovenije je Tanja Fajon, predsedujoča stranki SD. Ogorčen nad dogovorom je tudi njihov (in njen) boter, 90-letni ameriški multimilijarder z madžarskimi koreninami, George Soros, ki je tudi podpornik številnih nevladnih organizacij, ki po svetu vnašajo nemir.

M. P.