Jasne so posledice za poslance, ki niso podpisali izjave o zvestobi

V slovenski demokratski stranki je letos februarja prišlo do pomembne prelomnice. 24 poslancev od 27ih je podpisalo izjavo o zvestobi stranki, med tem ko so Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh to zavrnili. Slednji so ostali del stranke saj jih ta glede na pravila ne more izključiti.

Ostali člani so se zavezali slediti strankarski liniji, medtem ko so Logar in Irgl podprla stališče, da ni potrebno podpisovanje izjav za potrditev politične usmeritve. Kaloh pa je izrazil mnenje, da zaveza ni v skladu z ustavo in dodal, dodatno dokazovanje njihovega dela potrebno.

Predsednik stranke Janez Janša je na to odklonilno stališče odreagiral precej strogo. obstaja udi možnost, da gre za začetek in oblikovanje nove, ločene samostojne poslanske skupine, ki ne sledi volji svojih volilcev.

Izključitev iz delovnih teles DZ in nov sedežni red

Po poročanju Jelke Godec za N1, se Logar in Irglova selita iz prve vrste v zadnjo vrsto, med tem, ko Kaloh že zaseda mesto v zadnji vrsti. Zraven tega naj ne bi prejemali več vabil na tedenske seje poslanske skupine in njihova možnost razpravljanja na sejah državnega zbora bo omejena.

N1, ki se sklicuje na neuradne informacije, navaja, da naj bi vsi trije izgubili članstvo v delovnih telesih Državnega zbora in mednarodnih delegacijah