Javnemu sektorju naj bi plače bistveno povečali

(vir: pixabay.com)

Vladna stran je na včerajšnji seji pogajalske skupine sindikatom javnega sektorja predlagala dvig vrednosti plačnih razredov v višini štirih odstotkov s septembrskimi plačami.

Sindikati predlagajo dvig v višini 12 odstotkov, vladni predlog bodo do prihodnjega sestanka skupine preučili, je bilo sporočilo po včerajšnjih pogajanjih.

Vladna stran predlaga 4-odstotnih dvig plač v javnem sektorju že ob izplačilu septembrskih plač. Ob koncu leta pa bi vlada, ko bodo znani podatki o inflaciji, plače ponovno povečala. Pri tem naj bi 60 odstotkov letne inflacije prelila neposredno v plače (za toliko jih ponovno zvišala), preostalih 40 odstotkov stopnje inflacije pa bi namenila za odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju.

Takšno je bilo včerajšnje sporočilo po seji pogajalske skupine s sindikatom javnega sektorja. V praksi to pomeni, da bi se plače v javnem sektorju takoj povečale za 4 odstotke. Če bo letošnja inflacija 10-odstotna, bi nato plače vsem v javnem sektorju povečali še za 6 odstotkov, najnižje plačanim pa bi plače povečali še za dodatne 4 odstotke.

S tem vlada odstopa od obljube, da bo takoj uredila plačna razmerja v najnižjih plačnih razredih.

Hkrati dvig plač v javnem sektorju tudi pomeni, da se bodo zvišale cene oskrbnin v domovih za starejše, vrtcih in večini ostalih javnih storitev, kar po udarilo po vseh potrošnikih.

Vlada nas s takšnimi parcialnimi rešitvami vodi v spiralno inflacijo in revščino.

M. P